Testimonial

Planbureau voor de Leefomgeving

“Ik had nooit verwacht dat ik afval uit de sloot zou gaan vissen met een collega.”

Medewerkers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), het nationale instituut voor strategische beleidsanalyse op het gebied van milieu, natuur en ruimte, zijn in hun werk elke dag bezig met duurzaamheid. Waarom wilde juist het PBL meedoen aan de Footprint Challenge en wat heeft het voor ze betekend? Samen met Marijke Vonk, onderzoeker bij het PBL, blikken we terug op de PBL Footprint Challenge.

Marijke Vonk
Onderzoeker

Wat was jullie motivatie om een Footprint Challenge te organiseren?
“Bij PBL zijn we elke dag met duurzaamheid bezig voor ons werk. Daarnaast zijn we ook bezig met hoe duurzaam we zijn als organisatie; van ons reisgedrag tot de kantine en hoe we omgaan met afval. In tijden van corona speelt een groot deel van het leven en werk zich thuis af en toen dachten we: is er niet een manier om ook thuis samen aan de slag te gaan met duurzaamheid, en zo meer verbinding tussen collega’s te creëren?”

Jullie zijn al zo duurzaam bezig, is de Footprint Challenge dan wel iets voor PBL?
“Dat blijkt! We zijn tijdens de challenge echt goed gaan kijken naar onze voetafdruk thuis, en best veel collega’s waren verrast over de grootte van hun voetafdruk. Het is echt een eye-opener geweest.”

Wat heeft het voor jullie als organisatie betekend om hier aan mee te doen?
“We zijn allemaal heel tevreden met het resultaat. Iedereen vond de opdrachten en de sfeer heel leuk. Het enthousiasme en de strijd die bij sommige collega’s opkwam om de winnaar te zijn, werkte heel aanstekelijk. We hebben nieuwe collega’s leren kennen of collega’s op een hele andere manier leren kennen. Er zijn heel veel tips uitgewisseld en veel acties gedaan; van nieuwe moestuintjes tot lekkere recepten en wandelingen om samen zwerfafval op te ruimen. Sommige collega’s waren ook verrast van de eigen acties die ze hebben gedaan. Het is toch wat anders als je je collega in de sloot ziet vissen en samen vier zakken afval weg kan brengen.”

Collega Durk in actie.

“Het werkt! Daar ben ik het meest trots op.”


Waar ben je zelf het meest trots op?

“Ik ben er het meest trots op dat ik nu echt mijn gewoontes heb veranderd, terwijl ik allang wist dat dat duurzamer zou zijn! Door de acties en de tips, van mijn collega’s en de Footprint Coaches, vervang ik nu yoghurt door plantaardige yoghurt, gebruik navulbare koffiecups, drink meer thee in plaats van koffie, laat appels uit Nieuw-Zeeland liggen, heb eindelijk oud speelgoed een tweede leven gegeven en eet vaker vegetarisch. Ik wil deze energie voort zetten!

Ik ben totaal niet gevoelig voor reclame, maar als je het van een bekende hoort is het heel anders. Dan wil ik het wel proberen. En het is ook heel leuk om te zien dat er tijdens het werkoverleg ineens over de acties uit de challenge werd gesproken. Je merkte echt dat het leeft.

De meeste collega’s geven aan dat ze minstens 2 acties blijven doen. Het werkt! Eigenlijk ben ik daar het meest trots op.”

 

“Ik dacht dat het vooral over de voetafdruk zou gaan, maar nu heb ik geleerd dat de handafdruk minstens net zo belangrijk is.”

 

Wat heeft je het meest verrast?
“Ik dacht dat het vooral over de voetafdruk zou gaan, maar nu heb ik geleerd dat de handafdruk minstens net zo belangrijk is. De mensen met een kleine voetafdruk speelden een belangrijke rol. Zij deelden hun tips en ervaringen, en op die manier kun je samen veel verder komen. Als je duurzaam leeft, is het heel belangrijk om dat uit te dragen want zo kun je nog meer impact maken.”

Wat vond je van de organisatie?
“Het zat heel goed in elkaar. Jullie hadden op alle vragen antwoord. De nieuwsbrieven en acties waren heel inspirerend en ik vond het heel leuk hoe jullie reageerden in de Footprint Community.”

Zou je andere organisaties aanraden om mee te doen?
“Ik zou het zeker aanraden om de Footprint Challenge te doen! Het is een hele leuke manier om samen je voetafdruk te verkleinen, met duurzaamheid bezig te zijn en het gesprek op gang te brengen. Door kleine stapjes te doen samen met collega’s kun je best wat bereiken. Ik kan me niet voorstellen dat er organisaties zijn waarbij het niet zou werken.”

"Hele enthousiaste teamleden en community-leden. Aanstekelijk om te zien hoe anderen 'ervoor gaan'. Goed initiatief deze challenge."
Olav-Jan, Deelnemer PBL
"Superleuke opdrachten, goede sfeer en communicatie! Heel fijn dat het in kleine stappen en thema's was opgeknipt."
Machteld, Deelnemer PBL
"Samen de uitdaging aangaan werkt enorm stimulerend."
Mark, Deelnemer PBL
"Naast het programma zelf, heb ik genoten van de inbreng van de Footprint Coaches."
Iulia, Deelnemer PBL

Sign up for our newsletter!

And receive our Footprint Friendly ebook! Leave your name and email address to download it.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontvang de gratis Footprint-Friendly Lifestyle Gids.