Testimonial

Gemeente Altena

“We vinden we het belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven.”

Altena wordt steeds duurzamer en wil in 2046 een CO2-neutrale gemeente zijn. Dat doen ze samen: gemeente, inwoners en bedrijven. Met de Altena Footprint Challenge hadden ze een duidelijk doel: “Wij gaan als medewerkers van de gemeente onze persoonlijke voetafdruk verkleinen en daarmee anderen inspireren!”

Samen met Peter van der Leeden en Mark Roza blikken we terug op de Altena Footprint Challenge.

Peter van der Leeden
Beleidsmedewerker Duurzaamheid

Wat was jullie motivatie om een Footprint Challenge te organiseren?
“De gemeente Altena heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Daarbij vinden we het belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven en proberen we ook onze eigen organisatie zo duurzaam mogelijk in te richten. Omdat gedrag daarin een grote rol speelt, zochten we een manier om onze collega’s (nog) meer bewust te maken van problemen als klimaatverandering, zwerfafval en het kleiner worden van de watervoorraad. We kwamen al gauw bij de Footprint Challenge uit.”

Wat vond je van de Altena Footprint Challenge?
“Het leuke van de Footprint Challenge is dat je in competitie- en teamverband de strijd aangaat met je collega’s om je voetafdruk te verkleinen, maar ook om anderen enthousiast te maken voor waar jij mee bezig bent. Daarmee vergroot je je handafdruk en dus je positieve impact!”

Mark Roza
Beleidsadviseur Duurzaamheid

Hoe was het om dit samen met collega’s te doen?
“Omdat de challenge zich afspeelde in coronatijd, was het contact met de collega’s extra leuk. Door acties en reacties te plaatsen in de Footprint Community, krijg je een lekker positieve flow bij de deelnemers en ontstaat er een database van goede tips en adviezen. Dit vonden wij zo waardevol dat we Laura en Miriam hebben gevraagd om hiervan een (digitaal) boekje te maken dat we aan onze medewerkers kunnen meegeven. Op deze manier hebben de deelnemers aan de Footprint Challenge (maar ook andere collega’s) ook voor later de nodige inspiratie om hun voetafdruk te verkleinen en hun handafdruk te vergroten.”

 

“Bijna 90% van de deelnemers heeft zijn/haar gedrag veranderd!”


Wat heeft het voor jullie als organisatie betekend om hier aan mee te doen?
“Uit de enquête die aan het eind van de challenge is gehouden, bleek dat deelnemers meer inzicht hebben gekregen in hun voetafdruk, bijna 70% meer betrokken is geraakt bij duurzaamheid op het werk en 53% zich nóg meer verbonden voelde met collega’s. Bijna 90% van de deelnemers heeft zijn/haar gedrag veranderd!”

Waar ben je zelf het meest trots op?
“Het meest trots zijn we op het enthousiasme van de deelnemers. De Footprint community was een levendige bron van communicatie en informatie tussen de deelnemers.”

Wat heeft je het meest verbaasd?
“Ons heeft het meest verbaasd dat er zoveel verborgen water- en grondstoffenverbruik in producten zit. Dat was echt een eye opener. De kraan dichtdoen bij het tandenpoetsen is goed, maar kijk eens naar hoeveel water een kopje koffie kost…”

Wat vond je van de organisatie?
“Top! Laura en Miriam waren altijd dichtbij om deelnemers te helpen en te adviseren.”

Zou je andere organisaties aanraden om mee te doen?
“Wil je als organisatie bewustwording creëren, handelingsperspectief geven en de verbinding tussen collega’s op een leuke manier vergroten? Dan raden wij zeker aan om mee te doen!”

"Ik ben echt bewuster geworden van mijn eigen footprint. Ook na de challenge ga ik hier gewoon mee door. De acties zijn ook heel makkelijk toe te passen. En het contact met collega's vind ik op deze manier heel leuk!!"
Deelnemer gemeente Altena
"Ik had al veel kennis over Footprint maar zetten niet altijd door in mijn gedrag. De Footprint Challenge was echt de laatste duw over de gedrags-drempel."
Deelnemer gemeente Altena
“Erg leuk idee! Goede stevige uitvoering en de competitie werkt ook aanstekelijk.”
Deelnemer gemeente Altena
“De Footprint Community is echt wel een leuke manier om ervaringen en info uit te wisselen. Ik heb van veel collega's toch een heel ander beeld gekregen (in positieve zin!).” 
Deelnemer gemeente Altena

Sign up for our newsletter!

And receive our Footprint Friendly ebook! Leave your name and email address to download it.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontvang de gratis Footprint-Friendly Lifestyle Gids.