Betrek medewerkers bij CSDR

Kans: Betrek medewerkers bij CSRD

De CSRD gaat over meer dan alleen rapporteren over duurzaamheid. Het stimuleert bedrijven om duurzamer te ondernemen en biedt kansen om samen met alle medewerkers positieve impact te maken en te bouwen aan een toekomstbestendig bedrijf.

In de vorige blogpost hebben we uitgelegd wat de CSRD inhoudt en wat het betekent voor jouw bedrijf en de medewerkers.

In deze blogpost laten we zien waarom het belangrijk is om CSRD in de bedrijfsstrategie te integreren en alle medewerkers erbij te betrekken.

Maak medewerkers onderdeel van de duurzaamheidsdoelen

Medewerkers spelen een cruciale rol bij het realiseren van duurzaamheidsdoelen en zij hebben ook in toenemende mate verwachtingen als het gaat om duurzaamheidsprestaties van hun werkgever.

Het is daarom essentieel om alle medewerkers niet alleen op de hoogte te stellen van de CSRD, maar hen écht onderdeel te maken van de duurzaamheidsdoelen van het bedrijf en de implementatie van duurzaamheidsinitiatieven.

We delen 5 redenen waarom dit belangrijk is:

1. Betrokkenheid en motivatie 

Werknemers zoeken steeds meer naar betekenisvol werk en willen deel uitmaken van organisaties met sterke waarden en met een positieve impact op de samenleving en het milieu. 

Zo blijkt uit recent onderzoek van Paul Polman dat:

  • Twee op de drie werknemers vindt dat de inspanningen van bedrijven om milieukwesties en maatschappelijke uitdagingen aan te pakken niet ver genoeg gaan. Velen geloven zelfs dat de CEO en senior leiders zich er niet om bekommeren.
  • Bijna de helft van de werknemers zegt dat ze overwegen om ontslag te nemen als de waarden van het bedrijf niet overeenkomen met hun eigen waarden.
  • Een derde van de werknemers zegt dat ze ooit al om deze reden ontslag hebben genomen.

Als medewerkers betrokken worden bij duurzaamheidsinitiatieven en zien dat duurzaamheid een integraal onderdeel is van de bedrijfsstrategie, voelen ze zich meer gemotiveerd en geïnspireerd. Het besef dat hun werk een positieve impact heeft op mens en milieu kan hun betrokkenheid bij het bedrijf vergroten.

2. Teamwerk en samenwerking

Duurzaamheid is niet de taak van één persoon of één afdeling. Iedereen kan een steentje bijdragen aan het oplossen van dit grote maatschappelijke probleem.

Door samen aan de slag te gaan met een thema dat iedereen raakt, voelen medewerkers zich meer verbonden met elkaar. Ze leren elkaar op een andere manier kennen en kunnen ook veel van elkaar leren.

Het stimuleert samenwerking tussen verschillende afdelingen binnen het bedrijf en het teamgevoel.

3. Innovatie en efficiëntie 

Duurzame stappen zetten, vereist vaak creatieve oplossingen en innovatieve benaderingen. Medewerkers die betrokken zijn bij duurzaamheidsinitiatieven worden gestimuleerd om nieuwe ideeën en manieren te bedenken om duurzaamheidsdoelen te bereiken. Dit kan leiden tot meer efficiëntie, innovatie, verbeterde bedrijfsprocessen en kostenbesparingen.

4. Positieve bedrijfscultuur

Het integreren van duurzaamheid in het hele bedrijf draagt bij aan een positieve bedrijfscultuur. Medewerkers krijgen een gevoel van trots, wetende dat ze bijdragen aan een duurzame toekomst. Dit kan een positieve invloed hebben op het aantrekken en behouden van talent.

5. Reputatie en klanttevredenheid

Klanten worden zich steeds meer bewust van hun impact en kiezen steeds vaker voor duurzame producten en diensten. Het integreren van duurzaamheid in het hele bedrijf kan de reputatie van het bedrijf verbeteren en de klanttevredenheid verhogen.

Al met al kan de integratie van CSRD en duurzaamheid in het hele bedrijf niet alleen zorgen voor betere duurzaamheidsprestaties, maar ook voor een positieve impact op medewerkers en de bedrijfscultuur. Het stelt het bedrijf in staat om duurzaamheid als een kernwaarde te omarmen en bij te dragen aan een meer duurzame toekomst.

Start vandaag: introduceer duurzaamheid op de werkvloer

De CSRD-wetving gaat vanaf 2024 in werking, maar zoals je ziet gaat het om veel meer dan alleen rapporteren. Start daarom vandaag nog met medewerkers onderdeel te maken van de duurzame ambities van jouw bedrijf.

Hulp nodig?

Bij The Footprint Challenge helpen we bedrijven om duurzaamheid in de hele organisatie tot leven te brengen. We brengen duurzaamheid in het hoofd, hart en de handen van alle medewerkers. Zo kunnen jullie samen bouwen aan een duurzaam bedrijf en een duurzame toekomst voor ons allemaal. Bekijk onze programma’s of plan vrijblijvend een persoonlijk gesprek.

Sign up for our newsletter!

And receive our Footprint Friendly ebook! Leave your name and email address to download it.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontvang de gratis Footprint-Friendly Lifestyle Gids.