Vergroot je handafdruk

Voetafdruk verkleinen én handafdruk vergroten

Wist je dat je niet alleen een voetafdruk hebt, maar ook een “handafdruk”? Veel mensen zijn nog niet bekend met deze term. Hoogste tijd om daar verandering in te brengen. Je handafdruk vergroten is namelijk net zo belangrijk als je voetafdruk verkleinen.

Als wij andere mensen vertellen over het vergroten van je handafdruk, verschijnt er direct een lach op hun gezicht. En dat is niet voor niets… 🙂 Om je een goed beeld te geven van wat de handafdruk is en hoe je jouw handafdruk kunt inzetten om je positieve impact te vergroten, leggen we eerst nog even kort uit wat je voetafdruk is. Daarna delen we 3 tips voor een effectieve aanpak en 10 manieren om je eigen handafdruk te vergroten.

Wat is je ecologische voetafdruk?

Je ecologische voetafdruk is de ruimte die nodig is voor je levensstijl en wordt uitgedrukt in hectares. Alles wat we doen en consumeren, draagt bij aan de grootte van onze voetafdruk; wat we eten, drinken, dragen, hoe we leven, wonen, reizen enzovoort. De Aarde geeft ons alles wat we nodig hebben, maar het probleem is dat we meer gebruiken dan dat de Aarde op een natuurlijke wijze kan herstellen. De voetafdruk van de gemiddelde Nederlander is 6,4 hectare. Dat betekent dat we bijna 4 Aardes nodig hebben als iedereen leeft als de gemiddelde Nederlander, en we hebben er maar één. We leven dus op te grote voet. Daarom is het belangrijk om je voetafdruk (=negatieve impact) te verkleinen, bijvoorbeeld door duurzame acties te doen op het gebied van energie, eten, water, reizen, circulariteit, CO2 etc. Maar er is meer dat je kunt doen!

Wat is je ecologische handafdruk?

Je ecologische handafdruk is je positieve impact op de Aarde. Elke keer als jij andere mensen informeert, inspireert of activeert om hun voetafdruk te verkleinen,  ben je jouw handafdruk aan het vergroten. Zo kun jij, als individu, dus heel veel positieve verandering teweeg brengen! Hoe leuk is dat?!

We kennen allemaal “Een beter milieu begint bij jezelf”. Toch voelen al die duurzame acties om je voetafdruk te verkleinen, zoals het licht vaker uitdoen, minder water gebruiken, en vaker vega eten, soms als een druppel op een gloeiende plaat. En dat is natuurlijk ook wel zo, tenzij we het met z’n allen doen…! Daarom is het zo belangrijk om je handafdruk te vergroten. Een duurzame toekomst creëren, kunnen we tenslotte alleen samen.

3 tips voor een effectieve aanpak

We helpen je graag bij het vergroten van jouw handafdruk. Zo vergroten wij ook weer onze positieve impact, zo simpel is het! Maar voor we dat doen, delen we 3 tips voor een effectieve aanpak.

1. Geef het goede voorbeeld

Als je anderen wilt informeren, inspireren of activeren om hun voetafdruk te verkleinen, is het fijn als je zelf het goede voorbeeld geeft. Dat betekent niet dat je perfect hoeft te zijn, iedereen heeft zo z’n eigen uitdagingen en “Footprint Zondes”. Maar als jij de verwarming de hele dag op standje “tropen” hebt staan en anderen wilt inspireren om de verwarming een paar graden lager te zetten, dan kun je het natuurlijk wel vergeten 😉 Deel welke duurzame acties jij doet, waarom je het doet en vertel ook wat je uitdagingen zijn. Juist dat kan inspireren!

2. Ga het gesprek aan

Als je anderen wilt informeren, inspireren of activeren, ga dan het gesprek aan. Klimaatverandering is voor sommige mensen echter een gevoelig onderwerp, dus hoe pak je dat het beste aan? Creëer een veilige omgeving door je open, oordeelloos en nieuwsgierig op te stellen. Stel vragen en luister naar de ander (hét geheim van een goed gesprek) en verwacht niet meteen wonderen. Verduurzamen gaat vaak stap voor stap.

3. Focus op hoop, moed en actie

Veel mensen maken zich zorgen over klimaatverandering. Het is goed om daarover te praten, maar met alleen zorgen delen komen we nergens. Het is meer dan ooit tijd voor hoop, moed en actie! Focus daarop in je gesprekken met anderen. Zeg nou zelf, het is toch leuker om onderdeel te zijn van de oplossing in plaats van het probleem. Zorg dus dat de ander zin krijgt om in actie te komen en samen stappen wilt zetten om een duurzame toekomst te creëren. 

Gedragsverandering is mogelijk en met de juiste tips en support, is het een mooie duurzame ontdekkingsreis. Als je dit leest, kun je daar waarschijnlijk over meepraten. Ook wij zien dat elke dag bij deelnemers van onze Footprint Challenges. 

10 manieren om je handafdruk te vergroten

Dan is het nu tijd voor actie! Hoe kun je jouw handafdruk vergroten? Het is goed om je allereerst te realiseren hoeveel bereik je hebt als individu. Je hebt namelijk allerlei verschillende rollen in het leven en in al die rollen kun je andere mensen informeren, inspireren en activeren om duurzame stappen te zetten. Breng jouw bereik in kaart en kijk vervolgens welke stappen jij kunt zetten. We delen voorbeelden en tips.

1. Familie & vrienden

Vertel familie en vrienden over de duurzame stappen die je zet, wissel ideeën en ervaringen uit of ga samen aan de slag. Ga gericht te werk om echt impact te kunnen maken.

Energie: maak samen met je gezin of huisgenoten een lijst met afspraken om thuis energie te besparen; zet het licht uit als je een ruimte verlaat, zet de verwarming standaard 1-2 graden lager, gebruik stekkerdozen om sluipverbruik te voorkomen etc. Laat iedereen meedenken over duurzame oplossingen en kijk hoe je van sommige acties een spel kunt maken. Wel zo gezellig! Bijvoorbeeld: “Wie kan er het kortst douchen?” Houd het bij met een timer of douche zandloper.

Eten: verras een vleesliefhebber met een heerlijke plantaardige maaltijd. Of organiseer een leftover dinner waarin iedereen kliekjes meeneemt. Zo maak je  vrienden meer bewust van voedselverspilling.

Reizen: nodig iemand die dagelijks met de auto rijdt, uit voor een dagje uit met de trein en ervaar samen hoe leuk en makkelijk het is.

Welke acties kun je zelf verzinnen en voor wie? Hier nog een leuke tip, die je op elk gebied kunt toepassen.

Tip: verjaardagen of andere gelegenheden zijn het perfecte moment om te inspireren met een duurzaam cadeau en tegelijkertijd meerdere mensen te bereiken. Voorbeelden: geef een nuttig cadeau als een ledlamp of waterbesparende douchekop cadeau en vertel over de voordelen, geef een tweedehands cadeau en vertel over duurzaam materiaalgebruik, geef onze Go Greener kalender voor een duurzame lifestyle in 52 weken, geef een donatie aan een goed doel of plant bomen in naam van de ontvanger.

2. Buurtgenoten

Wil je wonen in een duurzame en groene wijk? Ga dan samen met je buren aan de slag! Brainstorm samen over ideeën, maak een plan en betrek indien nodig jouw gemeente. Samen sta je sterk!

Maak je buurt groen: Vervang stoeptegels door een geveltuintje. Meer groen biedt ruimte voor bijen en andere bestuivers, werkt verkoelend en zorgt voor schonere lucht. Check eerst even bij je gemeente wat de regels zijn.

Houd de buurt schoon: Maak samen afspraken om de buurt schoon te houden. Ruim bijvoorbeeld elke dag een stuk zwerfafval op of organiseer maandelijks een opruimactie. Zo heeft Bram, oud-deelnemer aan de Footprint Challenge, niet alleen zijn buurt maar het hele dorp weten te mobiliseren om tijdens een clean-up dag alle straten schoon te maken. Hoeveel mensen kun jij mobiliseren?

Aanschaf zonnepanelen: hebben jij en je buren nog geen zonnepanelen? Kijk of je ze gezamenlijk kunt aanschaffen of kijk naar de mogelijkheden om zonnepanelen te huren.

Deel spullen en auto’s: meld je samen met je buren aan voor Peerby, zo kun je gemakkelijk spullen van elkaar lenen. En staat je buurt vol auto’s die nauwelijks gebruikt worden? Kijk of je elkaars auto kunt lenen of bekijk de opties voor een gezamenlijke buurtauto. 

Scholen, sportclubs etc: heb je kinderen? Help mee om de school of sportclub van je kinderen te verduurzamen. 

3. Collega’s

Je ziet ze misschien wel het meest van iedereen; je collega’s! Daar ligt dus een grote kans. Wij helpen dagelijks organisaties en hun medewerkers om duurzame stappen te zetten, thuis en op het werk. Zo brengen we duurzaamheid tot leven in de hele organisatie, van de werkvloer tot de boardroom, en daarbuiten. Wil je samen met je collega’s impact maken? Ontdek meer over ons 40-daagse programma. Direct aan de slag? Deel je duurzame stappen en uitdagingen met collega’s en brainstorm samen over duurzame oplossingen om jullie organisatie verder te verduurzamen.

4. Social media netwerk

Dankzij social media, gaat jouw sociale kring verder dan familie, vrienden en collega’s. Pak die kans! Deel jouw duurzame stappen en uitdagingen op social media, zo kunnen we veel van elkaar leren. Heb je een duurzaam idee? Breng het bij de juiste mensen onder de aandacht. Stuur een DM of tag een persoon of organisatie.

5. Je werk

Het aantal duurzame banen stijgt hard. Steeds meer mensen willen met hun werk een bijdrage leveren aan een duurzame wereld. Dat kun je doen door bij een duurzame organisatie te gaan werken of een duurzame rol te pakken in een organisatie waar nog veel moet gebeuren. Zo kun je van binnenuit verandering teweeg brengen. Wil je een extra steentje bijdragen? Meld je dan aan als vrijwilliger bij een goed doel of een milieu organisatie.

6. Andere bedrijven en organisaties

Hoe kun je bedrijven en organisaties positief beïnvloeden? Dat klinkt misschien heel groots en ver weg, maar valt best wel mee! Je doet dat (onbewust) zelfs dagelijks. Jouw keuzes als consument hebben direct invloed op bedrijven en organisaties. Door duurzame keuzes te maken en minder of anders (tweedehands) te kopen, kun je het aanbod beïnvloeden.

Je kunt ook organisaties waar je onderdeel van uitmaakt, stimuleren om duurzame keuzes te maken, bijvoorbeeld door ze een mail te sturen, een bericht op social media te plaatsen of gezamenlijk in actie te komen. Zo zijn deelnemers van het ABP samen met activisten in actie gekomen, en dat heeft ABP (het grootste pensioenfonds van Nederland!) gestimuleerd om zich terug te trekken uit beleggingen in producenten van fossiele brandstoffen.

En ook leuk om te weten: de CEO van Tata Steel werd door een appje van zijn zus gestimuleerd om het radicaal anders aan te pakken. Soms blijken rationele argumenten niet de doorslag te geven, maar juist de afzender. Welke invloedrijke personen ken jij?

7. Politiek

Jouw stem telt! Door je uit te spreken en te stemmen heb jij invloed op wie jou vertegenwoordigt. Je kunt ook zelf actief worden binnen een politieke partij of beweging. Een mooi initiatief is de Jonge Klimaatbeweging. Ook door het tekenen van een petitie of het meedoen aan een demonstratie kun je jouw stem laten horen en belangrijke onderwerpen onder de aandacht brengen bij besluitnemers.

8. Financiële middelen

Zorg ervoor dat jouw spaargeld, beleggingen & pensioen ethisch en verantwoord worden ingezet. Wil je weten hoe jouw bank scoort op onderwerpen als dierenwelzijn, klimaatverandering en mensenrechten? Bekijk de Eerlijke Bankwijzer. Maak ook anderen hierop attent en vergroot je handafdruk zo nog meer.

9. Duurzame burgerinitiatieven

Sluit je aan bij een duurzaam burgerinitiatief of start er zelf een. Er zijn tal van initiatieven die laten zien dat elk individu hét verschil kan maken. We delen een paar voorbeelden.

Clothing Loop
De Clothing Loop is een initiatief waarmee je gemakkelijk kleding kunt ruilen met anderen in je eigen buurt. Dit idee ontstond in Amsterdam tijdens de eerste lockdown. En het werkte zo goed, dat al snel andere steden volgden. Inmiddels zijn er meer dan 410 actieve loops in Nederland, waar in totaal 15.000 mensen aan meedoen.

FixBrigade
Veel mensen hebben een tochtige woning en een hoge energierekening. En met de huidige klimaatproblemen en stijgende energieprijzen is dat niet zo handig! De Fixbrigade maakt met kleine maatregelen de woning energiezuinig. Ze doen dit gratis voor mensen met een kleine beurs.

Repair Cafe
In 2009 werd het eerste Repair Café gestart in Amsterdam-West. Inmiddels is het uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen met 2500 Repair Cafés in meer dan 40 landen en 540.000 reparaties per jaar.

Heb jij een goed idee? Ga vandaag nog aan de slag!

10. Overige duurzame initiatieven

Je handafdruk vergroten gaat verder dan direct invloed uitoefenen op je omgeving. Ook door geld te doneren aan goede doelen, natuur te beschermen of bomen te planten, vergroot je jouw positieve impact.

Tot slot
Je voetafdruk kun je niet oneindig blijven verkleinen, daarom is het belangrijk om ook je handafdruk te vergroten, zo kun je oneindig veel positieve impact maken! Bij The Footprint Challenge hebben we niet voor niets als motto: From Footprint to Handprint.

Laat ons op Facebook of LinkedIn weten hoe jij jouw handafdruk gaat vergroten. Veel succes!

Sign up for our newsletter!

And receive our Footprint Friendly ebook! Leave your name and email address to download it.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontvang de gratis Footprint-Friendly Lifestyle Gids.