Blog Footprint Challenge Watersector

Zuiderzeeland wint Footprint Challenge voor de Watersector

Na het succes van vorig jaar barstte dit jaar opnieuw de strijd los tussen zeven organisaties uit de Watersector, met als doel: samen impact maken voor een duurzame toekomst. De grote vraag was natuurlijk: welke organisatie kan Wetterskip Fryslân, de winnaar van 2021, verslaan?

Het was een spannende finale. En uiteindelijk ging Waterschap Zuiderzeeland er met de eer vandoor en is officieel de winnende organisatie van de “Footprint Challenge voor de Watersector 2022”.

We staan voor een grote uitdaging…

Als iedereen zou leven als een gemiddelde Nederlander, dan hebben we bijna 4 Aardes nodig… In de Watersector wordt daarom elke dag hard gewerkt aan het klimaatbestendig maken van Nederland en het leveren van veilig en schoon drinkwater.

“Op het gebied van duurzaamheid kunnen we ons blijven ontwikkelen. Duurzaamheid kent geen tijd.” – deelnemer Waterschap Limburg

Om het bewustzijn onder medewerkers verder te vergroten, thuis en op het werk, ging op 10 oktober de tweede editie van de Footprint Challenge voor de Watersector van start. Het doel: verklein je persoonlijke voetafdruk én vergroot je handafdruk

Elke week gingen deelnemers aan de slag met thema’s en acties die passen bij de duurzame doelstellingen van de Watersector. Daarnaast werden ze ook uitgedaagd om mee te denken over duurzame oplossingen voor hun organisaties. 

“40 dagen bleek een perfecte periode om structurele aanpassingen in m’n dagelijkse routines te brengen. Tijdens de Footprint Challenge hadden we wekelijks een half uur met het team om elkaar tips te geven hoe we de weekacties konden aanpakken. Niet alleen thuis, ook op het werk hebben we aanpassingen doorgevoerd!” – Janneke, winnaar grootste reductie voetafdruk

Meer dan 25.000 duurzame acties

Aan deze challenge deden maar liefst 90 teams van 7 verschillende organisaties mee: Wetterskip Fryslân, Waterschap Limburg, Waterschap Zuiderzeeland, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Waterschap Vallei & Veluwe, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Dunea

Samen hebben zij in 40 dagen meer dan 25.000 duurzame acties gedaan. Zo hebben zij nieuwe duurzame gewoonten en een duurzame mindset gecreëerd.

“Ik vond het ontzettend leuk, leerzaam en inspirerend om mee te doen en heb veel leuke en nuttige tips gekregen die ik zeker blijf gebruiken!” – deelnemer Waterschap Vallei en Veluwe

Impact

Deelnemers hebben hun ecologische voetafdruk op jaarbasis verkleind met gemiddeld 3.072 m2 per persoon (-8,9%) naar 3,14 hectare. In totaal hebben ze samen de voetafdruk verkleind met 154 hectare (dat zijn zo’n 215 voetbalvelden!).

“De Footprint Challenge is een hele leuke manier om dit soort doelen te behalen. Als je dat met anderen doet, is het leuker en makkelijker!” – deelnemer Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

De winnende organisatie

Waterschap Zuiderzeeland wist de meeste punten te behalen en wint als organisatie deze tweede editie van de Footprint Challenge voor de Watersector!

Wouter Slob, directeur bij Waterschap Zuiderzeeland is door een collega van Wetterskip Fryslân attent gemaakt op de Footprint Challenge. “We hebben ons aangemeld omdat we bezig zijn met grote opdrachten zoals Klimaataanpak, Energiestrategie en Biodiversiteit, waarin de uitdrukkelijke wens is dat dit allemaal onderdeel wordt van ons reguliere werk. We hebben dus ook veel te doen om elke medewerker bewust te maken van duurzaamheid. De Footprint Challenge helpt daarbij. Door bewust bezig te zijn met duurzame acties thuis, is de stap klein om ook duurzame acties op het werk door te voeren.”

Wouter deed zelf ook actief mee aan de challenge: “Ik vond het zelf echt heel leuk om mee te doen en heb er ook weer veel leuke ideeën en tips aan over gehouden. En ik ben heel trots dat we enkele mooie prijzen hebben gewonnen: Het beste team, de grootste individuele reductie op de voetafdruk en natuurlijk de beste organisatie.”

Ook het winnende team kwam van Zuiderzeeland, onder de naam “Duurzame Dijkwerkers”. Bij hun project Versterking IJsselmeerdijk zijn ze dagelijks bezig met versterking van de biodiversiteit, een zo circulair mogelijk ontwerp en klimaatneutrale realisatie. “Dat is een mega-uitdaging. Door in de Footprint challenge ook op persoonlijk vlak extra duurzaam bezig te zijn met een flink deel van het projectteam, raken we nog meer geïnspireerd.” aldus Team Captain Teun Wendt.

Op naar de derde editie in 2023!

De Footprint Challenge voor de Watersector 2022 is voorbij, maar onze reis naar een duurzame toekomst gaat door. Alle deelnemers hebben nieuwe gewoontes en een duurzame mindset gecreëerd die ze ook na de challenge helpt om volgende stappen te zetten.

In 2023 gaan we verder met de derde editie, met nieuwe thema’s en acties. We verwelkomen ook graag nieuwe organisaties uit de Watersector!

Werk jij bij een waterorganisatie en wil jij volgend jaar Waterschap Zuiderzeeland verslaan? Neem contact met ons op! Werk je bij een grote organisatie? Dan kun je ook een challenge binnen jouw organisatie doen.

Sign up for our newsletter!

And receive our Footprint Friendly ebook! Leave your name and email address to download it.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontvang de gratis Footprint-Friendly Lifestyle Gids.