Er zijn 60527 duurzame acties gedaan tijdens de FrieslandCampina Footprint Challenge om de voetafdruk te verkleinen en de handafdruk te vergroten

FrieslandCampina zet stappen voor een beter klimaat

Op 10 oktober 2022 ging de FrieslandCampina Footprint Challenge van start. Een wereldwijde duurzaamheidswedstrijd met als doel je persoonlijke voetafdruk te verkleinen en je handafdruk te vergroten in 40 dagen.

Het was een spannende strijd tussen 2000 deelnemers uit 28 landen met één gezamenlijke missie: een bijdrage leveren aan een duurzame toekomst voor ons allemaal. En dat is hard nodig want onze voetafdruk is te groot. Wereldwijd leven we alsof we 1,7 Aardes hebben, en we hebben er maar één…

Om een duurzame toekomst te creëren, hebben we iedereen nodig: de overheid, bedrijven en consumenten. FrieslandCampina zet als bedrijf stappen naar een beter klimaat en wil dit samen met haar medewerkers doen om maximale impact te maken. Daarom hebben we samen de FrieslandCampina Footprint Challenge georganiseerd.

De grote vraag was: welk team verzamelt de meeste punten door 40 dagen lang duurzame acties te doen?

De start

Tijdens de duurzaamheidsweek van FrieslandCampina zijn we de challenge gestart met een online kick-off event voor alle deelnemers. Dat was een leuke sessie en benadrukte ook hoe belangrijk het is dat we allemaal actie ondernemen. Footprint Ambassadeur Sakhawat Hussein uit Pakistan sprak over de recente overstromingen in zijn land, dat was hartverscheurend. Hij riep iedereen op om actief mee te doen, want klimaatverandering moeten we samen stoppen. Dus dat hebben we gedaan!

“Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel van ons leven. Als we kansen zoals de Footprint Challenge missen, negeren we de behoeften van onze toekomstige generatie. Dank aan mijn organisatie voor deze geweldige kans.” – deelnemer

Meer dan 60.000 duurzame acties

Tijdens de 40-daagse challenge hebben we deelnemers uitgedaagd om kleine duurzame acties te doen om hun voetafdruk te verkleinen en hun handafdruk te vergroten. Door deze acties 40 dagen lang te doen, creëer je nieuwe gewoonten en een duurzame mindset die blijft, ook na de challenge.

“Hele mooie tool en een hele fijne manier om mensen te motiveren. Ik voelde me niet veroordeeld over wat ik nog niet duurzaam deed, maar ik werd gemotiveerd om het nu beter te doen!”- deelnemer

Elke week doken we samen in een nieuw thema, zoals energie, water, circulariteit en CO2. Deelnemers gingen thuis en op het werk aan de slag met acties, om zowel hun eigen leven te verduurzamen als een bijdrage te leveren aan een duurzamer FrieslandCampina. In totaal hebben alle deelnemers samen ruim 60.000 duurzame acties gedaan in 40 dagen.

“Leuke, speelse manier om meer bewustzijn over duurzaamheid te creëren en direct impact te maken door concrete acties te doen.” – deelnemer

Impact

De Footprint Challenge begon met de Footprint Scan, waarmee deelnemers inzicht kregen in de grootte van hun eigen voetafdruk. Gemiddeld verminderden ze de voetafdruk met 2.854 m2 per persoon (-7,9%) tot 3,31 hectare. In totaal hebben ze samen de voetafdruk verkleind met 346 hectare (ongeveer 484 voetbalvelden). Dat is een fantastisch resultaat!

Meer positieve impact

Wekelijks daagden we deelnemers ook uit met een ’handafdrukactie’. Je handafdruk is je positieve impact. Door andere mensen, zoals je familie, vrienden, buren, collega’s etc. te inspireren om ook duurzame actie te ondernemen, vergroot je je positieve impact. Gemiddeld inspireerden deelnemers 12 andere mensen buiten de challenge, waardoor we de positieve impact over de hele wereld verder hebben vergroot.

Het winnende team

Het was een close call, aangezien een paar teams de Top 3 domineerden tijdens de challenge. Uiteindelijk heeft het team met de toepasselijke naam ‘Go to Win’ uit Vietnam de eerste editie van de FrieslandCampina Footprint Challenge gewonnen! Op de tweede plaats staat QAO-FCH uit Vietnam en op de derde plaats staat Team Sukkur uit Pakistan.

Het winnende land

De FrieslandCampina Footprint Challenge was ook een strijd tussen 28 landen. Het winnende land van deze eerste editie is… India!

En nu?

De FrieslandCampina Footprint Challenge mag dan voorbij zijn, maar onze reis naar een duurzame toekomst gaat door. Alle deelnemers hebben nieuwe gewoontes en een duurzame mindset gecreëerd, die blijft. Zo kunnen ze steeds weer nieuwe stappen zetten om hun voetafdruk te verkleinen en een bijdrage te leveren aan de duurzame ambities van FrieslandCampina.

“Heel erg bedankt voor het organiseren van de challenge. De impact van deze challenge was enorm! Ik ben zeer positief verrast door hoeveel ik heb geleerd over duurzaamheid, en ik kan echt zeggen dat deelname aan deze challenge mijn leven ten goede heeft veranderd, dank je wel!” – deelnemer

Bekijk de aftermovie

Sign up for our newsletter!

And receive our Footprint Friendly ebook! Leave your name and email address to download it.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontvang de gratis Footprint-Friendly Lifestyle Gids.