Sinterklaas Footprint Challenge

5 Tips om duurzaam Sinterklaas te vieren

De winkels liggen vol met strooigoed en chocoladeletters. En de cadeau tips vliegen je om de oren. Dat kan maar één ding betekenen: Sinterklaas is in aantocht! Wij hebben de beste man gesproken en ook hij is voorstander van duurzaam Sinterklaas vieren. Misschien komt hij dit jaar zelfs wel met de zeilboot naar Nederland 😉

Bij Sinterklaas draait het allemaal om cadeautjes. Cadeautjes geven en krijgen is hartstikke leuk. Maar misschien iets minder leuk als je bedenkt wat voor impact de productie van spullen heeft op de Aarde. Daar merk je zelf misschien weinig van, omdat de meeste spullen aan de andere kant van de wereld worden geproduceerd. Zo zijn er veel grondstoffen en energie nodig om producten te maken en er komen veel gifstoffen en CO2 vrij tijdens de productie. Dat heeft een enorme impact op de Aarde en op je voetafdruk. En steeds nieuwe producten kopen, kost ook veel geld.

Duurzaam Sinterklaas vieren is dus een goed idee voor je voetafdruk en je portemonnee! En met de huidige inflatie, komt dat best goed uit.

We delen tips om voor een duurzaam én gezellig Sinterklaasfeest.

Tip 1: Geef een tweedehands cadeau

We starten met tweedehands cadeautjes! Nou denk je misschien… “Liever iets nieuws!”. Je bent niet de enige. Als het om tweedehands cadeautjes gaat, hebben mensen vaak vooroordelen. Daarom organiseerde Marktplaats een experiment met ouders en hun kinderen en wat blijkt… kinderen worden dolenthousiast van tweedehands cadeaus! Bekijk het filmpje hier en speur Marktplaats af of neus in de Kringloopwinkel voor cadeautjes!

En wij zijn fan van Swap Sint! Door het organiseren van ruilmarkten, kun je speelgoed met anderen ruilen. Zo geef je je eigen speelgoed een tweede leven en heb je weer “nieuw” speelgoed om cadeau te geven. Ga naar een ruilmarkt bij jou in de buurt of organiseer je eigen ruilmarkt. Zo kun je voordelig, slim en duurzaam Sinterklaas vieren.

Tip 2: Geef iets dat ze nodig hebben

Sokken, horen we je denken… 😉 Dat kan! Maar er zijn veel meer leuke en nuttige cadeaus te verzinnen die kinderen nodig hebben én leuk vinden om te krijgen. Denk aan een rugtas, broodtrommel, pyjama, tekenspullen, etui, spelletjes of boeken. Sommige spullen kun je tweedehands krijgen. Koop je toch iets nieuws? Kies dan voor goede kwaliteit zodat het lang meegaat. Of inspireer je kinderen of anderen om duurzamer te leven met onze Go Greener kalender.

Tip 3: Geef een ervaring

Geef kaartjes voor een dagje uit cadeau. Leuk om te krijgen en als de Sinterklaasdrukte voorbij is heb je nog iets leuks in het vooruitzicht. Zo kan Sinterklaas kinderen laten zien dat het leven niet alleen om materiële zaken draait, maar vooral om het samen maken van mooie herinneringen. Van kaartjes voor een attractiepark, museum, voetbalwedstrijd tot een musical, laat de voorpret maar beginnen!

Tip 4: Geef iets lekkers

Elk jaar worden er miljoenen chocoladeletters geconsumeerd. Heerlijk, maar niet altijd even eerlijk! We willen je trek niet bedreven, maar het is goed om iets meer te weten over de impact van chocolade, zodat je de juiste keuze maakt.

In de cacao industrie zijn grote sociaal-economische problemen zoals uitbuiting, slechte werkomstandigheden en kinderarbeid. Daarnaast heeft de productie van cacao een grote impact op het milieu. Wist je bijvoorbeeld dat er voor elke 100-gram chocolade 1700 liter water nodig is? Daarnaast gaat er tropisch woud verloren en bij de productie ontstaat een berg afval, wat kan leiden tot vervuiling. 

Kies daarom voor een chocolade met een een keurmerk, en het liefst ook biologisch en Fairtrade. Hier vind je alle Fairtrade chocoladeletters op een rijtje.

Let bij kruidnoten ook op of ze biologisch en Fairtrade zijn, of maak ze zelf! Online vind je heerlijke recepten voor (vegan) kruidnoten.

Tip 5: Speel het ruilspel

Vier je Sinterklaas met volwassenen? Dan heb je met leuke gedichten en lekker eten vaak al een hele gezellig avond. Mogen de cadeautjes niet ontbreken? Speel dan het Sinterklaas ruilspel! Speur je huis af naar spullen die je zelf niet meer gebruikt, maar die bij een ander nog wel in de smaak vallen. Zo ruim je lekker op en wie weet, krijg je nog iets leuks mee naar huis. 

Tot slot…

In alle Sinterklaasdrukte denk je er misschien niet aan, maar voor 1 op de 10 kinderen is een (duurzaam) cadeautje op Sinterklaasavond helemaal niet vanzelfsprekend. Zij groeien op in (verborgen) armoede. Gelukkig zijn er steeds meer lokale initiatieven om deze kinderen te helpen. Kijk eens bij jou in de buurt of ga naar Stichting Sintvoorieder1, en meld je aan als vrijwilliger of doneer geld of een cadeau. Zo kunnen we op 5 december allemaal een (duurzaam) Sinterklaasfeest vieren.

Sign up for our newsletter!

And receive our Footprint Friendly ebook! Leave your name and email address to download it.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontvang de gratis Footprint-Friendly Lifestyle Gids.