Flevoland Footprint Challenge

Waterschap Zuiderzeeland wint “Flevoland Footprint Challenge 2024”

Eind januari ging de Flevoland Footprint Challenge van start. Een spannende strijd tussen vier organisaties, met één gezamenlijk doel: het realiseren van een duurzamer Flevoland. Deelnemers van de gemeenten Noordoostpolder, Urk en Zeewolde en Waterschap Zuiderzeeland namen het tegen elkaar op. De competitie was voelbaar in heel Flevoland en deed menig duurzaamheid hart sneller kloppen.

Uiteindelijk ging Waterschap Zuiderzeeland er met de eer vandoor en is officieel de winnende organisatie van de “Flevoland Footprint Challenge 2024”.

Speciale editie

Geïnspireerd door Wouter Slob, de secretaris-directeur van Waterschap Zuiderzeeland, kwam deze speciale editie van de challenge tot leven. Na een succesvolle deelname aan de Footprint Challenge voor de Watersector zag Slob de kans om de krachten binnen Flevoland te bundelen

“In de regio Flevoland ervaren we heel sterk dat het klimaat verandert, daarom wilden wij deze challenge als waterschap heel graag doen met de regio. Flevoland wil in 2030 volledig energieneutraal zijn en in 2050 willen we CO2-neutraal zijn. Dat kunnen we alleen samen realiseren. We willen heel graag van elkaar leren en samen een stap duurzamer worden dan we nu zijn.” licht Slob toe.

De grote vraag was: welke organisatie verzamelt de meeste punten met het doen van duurzame acties tijdens deze 40 dagen?

Uitdaging en samenwerking

Gedurende 40 dagen werden deelnemers uitgedaagd om duurzame acties te doen om hun voetafdruk te verkleinen en hun handafdruk te vergroten. Van energiebesparing tot het stimuleren van circulariteit, elke actie bracht Flevoland een stap dichter bij zijn groene doelstellingen. Het enthousiasme van de deelnemers was aanstekelijk, wat resulteerde in totaal 13.298 duurzame acties.

Deze challenge helpt onze organisaties, collega’s, bestuurders en mijzelf om verder te verduurzamen, in feitelijk gedrag en keuzes.” – deelnemer gemeente Zeewolde

“Het brengt gesprekken op gang met collega’s: wat heb jij deze week gedaan voor de Footprint Challenge? Je hebt net weer even andere gesprekken dan normaal en leert collega’s ook beter kennen.” – deelnemer gemeente Urk

Meetbare Impact

De uitkomsten van deze challenge zijn indrukwekkend. Deelnemers hebben hun ecologische voetafdruk significant verkleind, wat resulteerde in een collectieve reductie van 84,7 hectare (gelijk aan zo’n 120 voetbalvelden) . Dit benadrukt de kracht van gezamenlijke inzet en de positieve impact die iedereen kan hebben op onze planeet.

Van voetafdruk naar handafdruk

Elke week introduceerden we een ‘Handprint Actie’, waarbij de nadruk lag op de positieve impact die elke deelnemer kan realiseren. Deze acties stimuleerden de deelnemers om, naast hun collega’s, ook hun sociale omgeving; familie, vrienden en buren – te motiveren om ook duurzame stappen te zetten en zo door heel Flevoland een beweging in gang te zetten. Het was inspirerend om te zien hoe deelnemers maar liefst 1.963 keer mensen in hun omgeving hebben gemotiveerd.

“Het heeft me verrast dat het zo leuk is om mensen mee te nemen in je eigen tips en ervaringen.” – deelnemer Waterschap Zuiderzeeland

Winnaars van de Flevoland Footprint Challenge

De strijd was intens, met enkele teams die constant de leiding namen. Uiteindelijk onderscheidde Team USD van de gemeente Noordoostpolder zich en claimde de overwinning van deze eerste editie van de Flevoland Footprint Challenge. 

Parallel aan de individuele strijd streden vier organisaties om de hoogste eer. Waterschap Zuiderzeeland kroonde zich tot de winnaar.

Groene toekomst vooruit

Met de Flevoland Footprint Challenge hebben de deelnemers bewezen dat samenwerking de sleutel is tot duurzame vooruitgang. De challenge heeft niet alleen bijgedragen aan een groener Flevoland, maar heeft ook waardevolle lessen en nieuwe gewoonten bij de deelnemers ingebed. Gefeliciteerd aan Waterschap Zuiderzeeland en alle deelnemers voor het zetten van deze belangrijke stap richting een duurzamere toekomst.

Sign up for our newsletter!

And receive our Footprint Friendly ebook! Leave your name and email address to download it.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontvang de gratis Footprint-Friendly Lifestyle Gids.