Duurzame Valentijnstips

7 duurzame Valentijnstips

Rode rozen, chocolade, romantisch uit eten – ieders hart maakt hier een gelukssprongetje van. Toch is Valentijnsdag tegenwoordig ook vooral een commerciële aangelegenheid. We trekken namelijk flink de portemonnee, maar of we die tijdelijke geluksmakers echt nodig hebben…? De impact die ze op onze portemonnee en het milieu hebben, zijn groot.

Wij benaderen de dag van de liefde graag met een groene bril. In deze blog delen we 7 tips voor een duurzame date, met liefde voor elkaar én de planeet.

#1: Zeg het met… een emoticon! 💚

Wie het emoticon-vocabulaire een beetje kent, weet dat er een groen hartje tussenzit. En laten we daar dit jaar nu net iets mee willen doen. Ken je iemand die zich voor een duurzamere wereld inzet? Die dol is op Moeder Aarde en haar graag wil laten (blijven) floreren? Stuur deze held op Valentijnsdag een groen hartje, want niets is leuker dan waardering geven en krijgen voor je groene daden.

Wist je dat het zelfs wetenschappelijk is bewezen dat het ontvangen van een compliment je niet alleen een positief gevoel en glimlach oplevert, maar ook motiveert en ons zelfvertrouwen boost? Reden genoeg om je liefde voor een groene held te uiten.

#2: Bloemen uit de buurt

Zeg je ‘Valentijnsdag’, dan zeg je ‘rode rozen’. Rode rozen die na een dag of tien verwelken…. Niet heel duurzaam. We vertellen je graag waarom. Veel bloemen groeien namelijk in ons land en het buitenland in energievretende kassen. En je weet: invliegen betekent CO2-uitstoot. Om nog maar te zwijgen over de chemische bestrijdingsmiddelen die in de bloementeelt worden gebruikt. Goed nieuws: duurzame bloemen winnen terrein. Onze tip is dan ook om voor een lekker lokaal, seizoensgebonden boeket te gaan. Daarmee geef je namelijk niet alleen versere bloemen cadeau (lees: langer plezier van), maar wordt de CO2-uitstoot van het transport geminimaliseerd. Bovendien ondersteun je zo ook de plaatselijke bloemisten en boeren, een boost voor de lokale economie. 

Hoe je weet of je bloemen duurzaam zijn? Vraag het je bloemist of shop bijvoorbeeld deze Valentijnsdag eens een klimaatneutraal boeket van online bloemenzaak Bloomon. En als je helemaal groen wilt gaan, dan zijn droogbloemen of een boeket kunstbloemen een op-en-top origineel cadeau.

#3: Chocolade zonder bittere bijsmaak

Chocolade, wie wordt er niet blij van? Nou, de cacaoboeren en natuur bijvoorbeeld. Er gaat namelijk veel narigheid schuil achter de chocoladewikkel. Zo gaat er tropisch regenwoud verloren aan de cacaoteelt, ontstaan er bergen cacaodoppen, wordt het meestal uit het verre West-Afrika ingevlogen, werken boeren vaak in barre omstandigheden en is er zelfs sprake van kinderarbeid… Tot zover het bittere nieuws. 

Gelukkig zijn er steeds meer duurzame chocolademerken die niet aan deze ‘traditie’ meedoen. Hoe je die herkent? Aan duurzaamheidskeurmerken als Rainforest Alliance, UTZ, Fairtrade en Biologisch. En ja, die repen zijn tegenwoordig gewoon bij de supermarkt te koop. Nu nog kiezen welke het wordt: Lovechock, Tony’s Chocolonely, Chokay, H!P Chocolade… snoept een stuk lekkerder!

#4: Duurzaam diner voor twee

Als er iets is waar we impact op Moeder Aarde kunnen hebben, dan is het wel met onze vork. Val deze Valentijnsdag (weer) eens voor een heerlijk vegetarisch of zelfs volledig plantaardig ontbijt, lunch of diner. Zelfs de grootste Bourgondiër kun je daar anno nu voor porren. Door heel het land openen steeds meer vega(n) restaurants die op een creatieve manier groenten in de hoofdrol zetten. Wil je extra uitpakken? Pak de lijst met groene MICHELIN sterrenrestaurants erbij, wie weet dat ze last-minute nog een plekje hebben. En anders kun je natuurlijk thuis ook altijd alles uit de kast halen. Glaasje natuurwijn erbij en proosten maar! 

#5: Ga op pad

Lekker met z’n tweeën erop uit, hoe fijn is het om de liefde voor elkaar met een gezellig uitje te vieren! Duik samen de natuur in (tip: overnacht in een natuurhuisje) of ontdek een nieuwe stad. Nu kun je met de auto gaan, maar ons advies is om eens lekker de trein te pakken. Misschien lukt dit niet op Valentijnsdag zelf, want het valt op woensdag, maar in het weekend kan de liefde net zo goed gevierd worden. En route!

#6: Duurzaam cadeau

Geef jij je lief toch het allerliefst iets om uit te pakken? Shop een duurzaam cadeau met een mooi verhaal. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is tegenwoordig wel een eco-vriendelijke variant van op de markt. Van natuurlijke cosmetica tot stalen koffiebeker, van milieuvriendelijke yogamat tot een ‘Dog With A Mission’-halsband voor hondlief. Weer eens wat anders. 

#7: Duurzaam duomassage

Hekkensluiter voor deze groene Valentijnsdag is een duurzame massage. Even ‘out tunen’, even helemaal niets behalve ontspannen. Door het hele land zijn er plekken waar je van een 100% natuurlijke behandeling kunt genieten. Geniet van een serene setting en loop samen zen de deur uit.

Fijne Valentijn!

Deze blog is niet gesponsord, dit zijn onze eigen tips, speciaal voor jou.

Meer leren over het verkleinen van je voetafdruk én vergroten van je handafdruk? Lees deze blog.

Sign up for our newsletter!

And receive our Footprint Friendly ebook! Leave your name and email address to download it.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontvang de gratis Footprint-Friendly Lifestyle Gids.