Impact - KRO-NCRV Footprint Challenge

KRO-NCRV Footprint Challenge: Morgen kan Groener

Morgen kan groener. Dat laat KRO-NCRV zien in haar programma’s. Maar hoe groen zijn de medewerkers van KRO-NCRV zelf eigenlijk…? Om die vraag te beantwoorden, startte op 30 oktober 2023 KRO-NCRV Footprint Challenge. Een duurzaam activatieprogramma met als doel: in 40 dagen je voetafdruk verkleinen, je handafdruk vergroten en bijdragen aan een duurzamer KRO-NCRV.

Het was een spannende strijd tussen 244 deelnemers van alle afdelingen.

De aanpak was groots, intensief en had impact.

In korte tijd werd er, naar alle medewerkers toe, op veel verschillende manieren aandacht voor het programma gecreëerd. Van billboards, filmpjes tot artikelen. “De aanpak was groots, intensief en had impact.” aldus een deelnemer.

“Bedrijfsbreed was er aandacht voor de Footprint Challenge, daarom wilde ik ook graag een bijdrage leveren. Ik was nieuwsgierig naar mijn eigen footprint, maar meer nog naar het bewustzijn en de bewustwording binnen het hele bedrijf.” deelnemer

“Heel goed dat wij dat als bedrijf doen; iedereen op het spoor van duurzaamheid zetten.” – deelnemer

9.473 duurzame acties

We gingen van start met een Kick-off Lunch op het Mediaplein van KRO-NCRV in Hilversum.

40 dagen lang werden deelnemers uitgedaagd om kleine duurzame acties te doen om hun voetafdruk te verkleinen en hun handafdruk te vergroten. Door deze acties 40 dagen lang te doen, creëerden ze nieuwe gewoonten en een duurzame mindset die blijvend is. Daarnaast werden ze uitgedaagd om mee te denken over duurzame oplossingen voor KRO-NCRV.

“Veel geleerd, goede tips en het wedstrijdelement was leuk voor de teambuilding en maakte iedereen extra fanatiek!” – deelnemer

Elke week doken we samen in een nieuw thema, zoals afval, reizen, energie, water, circulariteit en eten. In totaal deden alle deelnemers samen 9.473 duurzame acties in 40 dagen.

“Om me heen zie ik steeds meer collega’s die door de speelse manier van de challenge, enthousiast raken. Er ontstaat een bewustzijn die er eerst minder was. Zelfs bij ons programma, dat al veel aandacht heeft voor duurzaamheid en duurzaam produceren, waren er veel eye-openers…” – deelnemer

Duurzame events op werk

Tijdens de challenge werden diverse activiteiten op werk georganiseerd, om medewerkers te activeren op de wekelijkse thema’s, zoals de Footprint Challenge Kledingruilbeurs in de week van Circulariteit.

De gemiddelde Nederlander koopt zo’n 50 nieuwe kledingstukken per jaar en veel kleding hangt jaren ongedragen in de kast. Tijd om daar verandering in te brengen! KRO-NCRV deelnemers hadden letterlijk alles uit de kast gehaald en de kleding prachtig uitgestald. Ruilen maar!

Impact

De KRO-NCRV Footprint Challenge begon met de Footprint Scan, waarmee deelnemers inzicht kregen in de grootte van hun eigen voetafdruk. Gemiddeld hebben ze de voetafdruk verkleind met 3.531 m2 per persoon (-8,2%) tot 3,96 hectare. In totaal hebben ze samen de voetafdruk met 66,7 hectare (ongeveer 94 voetbalvelden) gereduceerd. Een fantastisch resultaat!

Meer positieve impact

Wekelijks daagden we deelnemers ook uit met een ’Handprint Actie’. Je handafdruk is je positieve impact. Door mensen in je omgeving, zoals je familie, vrienden, buren, collega’s etc. te inspireren om ook duurzame acties te doen, vergroot jij jouw positieve impact. Deelnemers hebben in totaal maar liefst 1337 keer anderen buiten de challenge geïnspireerd om ook met duurzaamheid aan de slag te gaan. Zo hebben ze het bereik van de challenge enorm vergroot!

“Wat mij betreft mag dit jaarlijks terugkeren binnen het bedrijf zodat er weer een paar extra stapjes gezet worden. Ieder jaar weer, want alle beetjes helpen.” – deelnemer.

Ook de KRO-NCRV Directie is enthousiast. Mediadirecteur Sandra Hilster raadt andere organisaties op LinkedIn dan ook aan de uitdaging aan te gaan!

Ook samen impact maken?

Wil je ook samen met jouw collega’s aan de slag? We denken graag mee voor een programma op maat! Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Sign up for our newsletter!

And receive our Footprint Friendly ebook! Leave your name and email address to download it.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontvang de gratis Footprint-Friendly Lifestyle Gids.