handafdruk

Earth Overshoot Day 2018

Na 1 augustus leven we op de pof… Door onder andere overbevissing, ontbossing en de grote hoeveelheden CO2- uitstoot, hebben we in 212 dagen opgemaakt wat de Aarde in 365 dagen op een natuurlijke wijze kan aanmaken, herstellen en verwerken.

Deze dag wordt Earth Overshoot Day genoemd en valt elk jaar eerder. Klein lichtpuntje is dat dit jaar Earth Overshoot Day ‘slechts’ 1 dag vroeger is dan vorig jaar en niet zoals voorgaande jaren enkele dagen tot een week eerder. Is er een kentering gaande en lukt het om Earth Overshoot Day volgend jaar naar achteren te plaatsen? Met andere woorden: #movethedate!

Met handen en voeten

Makkelijk gezegd, #movethedate, maar hoe doen we dat? Met handen en voeten! Aan de ene kant hebben we de voetafdruk, dat is je negatieve impact op de Aarde. Met kleine acties kun je al een verschil maken en je voetafdruk verkleinen. Denk aan meer plantaardig eten, vaker met de fiets, afval scheiden en energie besparen.

Aan de andere kant hebben we de handafdruk en dat is je positieve impact op de Aarde. Dat zijn alle acties die je doet om te zorgen dat je voetafdruk kleiner is dan het jaar ervoor (je directe handprint) én acties die je doet om anderen te inspireren om duurzamer te leven (je indirecte handprint). Denk aan een klimaatgesprek met je collega, een vriend uitnodigen voor een plantaardige maaltijd, een inspirerende docu delen met familie of je buurt mobiliseren om samen een moestuin te beginnen. Check dit filmpje hoe de handafdruk werkt.

Hoe groot is die van jou?

Volgens het boek ‘Verborgen impact’ van Babette Porcelijn zit de grootste verborgen impact voor de gemiddelde Nederlander in spullen, vlees, wonen en auto. Waar zit die van jou?

Cirkel van invloed

Kijk vervolgens naar je eigen cirkel van invloed en hoe je daarbinnen je handafdruk kan vergroten. Als je een gezin hebt en iedereen doet mee met jouw voetafdruk verkleinende acties, dan vergroot je tegelijk je handafdruk. Of kijk eens of je op werk je collega’s kan meenemen in bijvoorbeeld een Meatless Monday, afval scheiden of een van onze programma’s. Of misschien ben je in je werk bezig met een project dat bijdraagt aan duurzaamheid. Alles telt mee! Het mooie is dat als jij bijvoorbeeld een collega inspireert om minder vlees te eten en hij/zij inspireert weer anderen om hetzelfde te doen, dan draagt dat niet alleen bij aan de handprint van je collega maar ook aan die van jou.

Vergroot je handprint, verklein je footprint

In augustus nemen we je graag mee in de wereld van de handprint en hebben we elke week een nieuwe uitdaging voor je. Zo verklein je niet alleen je voetafdruk, maar vergroot je ook nog eens je positieve impact. Hoe meer mensen je bereikt, hoe groter je positieve impact. Lukt het jou om je handafdruk groter te laten zijn dan je voetafdruk?

#Movethedatechallenge

Graag nodigen we je uit voor de #Movethedatechallenge 2018. In augustus krijg je elke week een uitdaging die je zelf kan doen om je voetafdruk te verkleinen en er is een uitdaging waarin je ook anderen mee neemt. Hoe meer mensen met je meedoen, hoe groter je handprint wordt. Word lid van de Footprint Challenge Facebook groep en ontvang in augustus elke week de nieuwe uitdaging. Wij zorgen uiteraard voor tips en deel ook vooral ervaringen en tips met elkaar.

Sign up for our newsletter!

And receive our Footprint Friendly ebook! Leave your name and email address to download it.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontvang de gratis Footprint-Friendly Lifestyle Gids.