foto winnaars gemaakt door Margot Brakel

Terugblik 035 Footprint Challenge

poster Hoe groot is die van jouMet de vraag ‘Hoe groot is die van jou?’ werden Hilversummers in januari 2018 opgeroepen om mee te doen aan de 035 Footprint Challenge.

Met de challenge daagden we bewoners uit om het nieuwe jaar groen te beginnen en bij te dragen aan een gezond en duurzaam Hilversum. Hoe? Door in 40 dagen hun voetafdruk te verkleinen. Maar liefst 230 Hilversummers meldden zich aan!

Kick-off

De 035 Footprint Challenge begon met een kick-off in het Raadhuis. Verdeeld over de verschillende buurten speelden de deelnemers in teams de Footprint quiz. Vragen als ‘welk land heeft de grootste voetafdruk’ en ‘hoeveel ton CO2 wil Hilversum verminderen in 2020’ kwamen langs. Er werd vaak druk gediscussieerd over het juiste antwoord. Sommige waren makkelijk: dat Hilversum 100 kiloton CO2 wil besparen ten opzichte van 2015 wisten alle teams, maar dat Luxemburg de grootste voetafdruk per inwoner heeft, had niemand goed. Het was een nek-aan-nek race, maar uiteindelijk ging team Noordwest er met de footprint-friendly chocolade vandoor.

Kleine acties, groot verschil

De Footprint Challenge begon met een nulmeting. Via de Footprint Scan kregen deelnemers inzicht in hun huidige voetafdruk en konden ze hun Footprint Actieplan maken. Zaterdag 3 februari gingen de 40 dagen in en hebben de deelnemers met allerlei Footprint Acties, zoals vaker vegetarisch eten, korter douchen en meer met de fiets, hun voetafdruk verkleind. Om voor extra uitdaging te zorgen, stond elke week in het teken van een thema. Tijdens deze mini-Challenges hebben deelnemers extra acties gedaan om energie te besparen, bewuster te eten, te ontspullen, slimmer te reizen en afval te verminderen.

Handige tips

In de online community konden deelnemers tips delen en daar werd flink gebruik van gemaakt. Mooi om te zien is dat er veel initiatieven in Hilversum zijn die duurzaam leven makkelijker maken. Denk aan LETS het Gooi om spullen en diensten te ruilen, het maandelijkse Repair Café om samen met vrijwilligers iets dat kapot is weer te maken, van de seizoenen eten rechtstreeks van de boer via zelfoogst aandelen of de groenteclub en de lokale energiecooperatie HilverZon voor echt groene stroom en collectieve zonnepanelen.

Mooi resultaat

Bij de start was al duidelijk dat de meeste deelnemers al redelijk groen bezig zijn. De voetafdruk lag namelijk onder die van de gemiddelde Nederlander; 4,8 hectare versus 5,8 hectare. Toch heeft de 035 Footprint Challenge bijgedragen aan het vergroten van het bewustzijn en is het gelukt om een mooie reductie te bereiken. Gemiddeld hebben de actieve deelnemers hun voetafdruk met 0,4 hectare (oftewel 4.000 m2) verkleind. Een mooi resultaat!

Winnaars

foto winnaars door Margot Brakel
foto door Margot Brakel

Tijdens de afsluiting werden de winnaars in het zonnetje gezet. En er waren maar liefst drie individuele winnaars. Caroline heeft haar voetafdruk met 3,2 hectare het meest verkleind in absolute zin, Maarten is zo fanatiek aan de slag gegaan dat hij zijn voetafdruk met 125% heeft verkleind en zowel Sanna en Maarten hebben de meeste punten verzameld met alle acties die ze gedaan hebben. Bij de teams was het lange tijd spannend en stonden de teams Casella, Eikbosserweg, Groen Links en HeiKracht afwisselend in de top 3. Uiteindelijk is team HeiKracht er met de teamprijs vandoor gegaan.

Leuk initiatief

De deelnemers waarderen de 035 Footprint Challenge gemiddeld met een 8. Vooral het aanzetten tot denken, de leuke tips en acties en de eyeopeners maakten dat de deelnemers de Challenge een leuk initiatief vonden. Deelnemer Sanna vond het top aan de Challenge “om echt te zien wat keuzes voor invloed kunnen hebben op je footprint. En dat je met zo’n uitdaging nieuwe gewoontes er in kunt brengen en bespreekbaar kunt maken met je gezin.” Populaire acties om te blijven doen zijn minder vlees eten, de verwarming lager zetten en korter douchen.

artikel in Gooi en Eembode, d.d. 29-3-2018

Wil je in jouw gemeente ook een Footprint Challenge organiseren? Neem contact met ons op!

De 035 Footprint Challenge is een initiatief van Joost Bennekers en Laura Moningka en is mede mogelijk gemaakt door Hilversum100

Sign up for our newsletter!

And receive our Footprint Friendly ebook! Leave your name and email address to download it.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontvang de gratis Footprint-Friendly Lifestyle Gids.