5 tips om water te besparen op Wereld Waterdag

Op 22 maart is het Wereld Waterdag; een mooi moment om stil te staan bij de watervoetafdruk. Wist je dat de beste manier om water te besparen niet is door de kraan dicht te draaien, maar door te veranderen wat je consumeert?

Dagelijks gebruiken we in Nederland gemiddeld 119 liter water. Water voor het douchen, het toilet, het koken, de was, etc. Dit is alleen ons direct waterverbruik. Het grootste deel van ons dagelijks waterverbruik komt niet uit de kraan, maar door wat we eten, dragen en kopen. Wist je dat voor een spijkerbroek 8.000 liter water nodig is en voor een kilo rundvlees meer dan 15.000 liter water? In deze blog leggen we uit wat de watervoetafdruk is en hoe je die kunt verkleinen.

Wat is de watervoetafdruk?

Je watervoetafdruk is de hoeveelheid water die je dagelijks verbruikt, van het water dat rechtstreeks uit de kraan komt, tot het water dat wordt gebruikt om je voedsel te verbouwen, om je energie te produceren en voor alle producten in je dagelijks leven; boeken, muziek, huis, auto, meubels en kleding.

Zoet water

De watervoetafdruk meet de hoeveelheid zoet water die nodig is voor ons levensonderhoud en voor de productie van voedsel en goederen. Slechts 2,5 procent van al het water op de wereld is zoet water en dat ligt voor een groot deel opgeslagen in ijs. Belangrijk dus om zuinig met het zoete water om te gaan. 

4.000 liter per dag

Als we kijken naar Nederland dan gebruiken we gemiddeld zo’n 4.000 liter water per dag, dit is voornamelijk indirect waterverbruik. Dit is voor 93 procent indirect waterverbruik. Zo heb je een watervoetafdruk over de hele wereld. Van de katoenvelden in Afrika om je spijkerbroek te maken, de amandelbomen in Californië om je amandelmelk te produceren, tot de koffievelden in Costa Rica voor je dagelijkse koffie en de sojaplantages in Brazilië voor veevoer om je karbonade te maken. Op de site van het Waterfootprint Network zie je de watervoetafdruk van allerlei dagelijkse producten.

Handig!
Bekijk de infographic van The Water We Eat en het wordt allemaal duidelijk uitgelegd. Benieuwd hoe groot jouw watervoetafdruk is? Ontdek het met de watervoetafdruk calculator.

5 Tips voor een kleinere watervoetafdruk:

1. Eet meer plantaardig

Plantaardige producten hebben een kleinere (water)voetafdruk dan dierlijke producten. Zo is voor rundvlees 15.415 liter water per kilo nodig en voor een sojaburger slechts 1.045 liter per kilo. Inspiratie nodig? Op Proveg vind je allerlei lekkere recepten, van ontbijt tot avondeten. Of Google jouw favoriete gerecht met ‘vegan’ erbij.

2. Gooi minder eten weg

Gemiddeld gooit de Nederlander 34 kilo goed voedsel per jaar weg. Vooral rijst, pasta, brood en melk worden veel weggegooid. Zonde van alle energie en water die erin is gestopt om al dat eten te maken. Een sneetje brood kost bijvoorbeeld 40 liter water en een glas melk 200 liter water. Door slim te kopen, koken en bewaren kun je heel wat voedselverspilling verminderen.

3. Koop duurzame kleding

Let bij het kopen van nieuwe kleding op het materiaal waar het van gemaakt is. Zo scoren katoen en zijde het hoogst op waterverbruik. Het duurzaamste is om lang met je kleren te doen en tweedehands kleding te kopen of kleding met een keurmerk. Check Milieu Centraal voor handige tips voor een duurzame garderobe.

4. Gun je oude kleding een tweede leven

Wat jij niet meer mooi vindt, kan een schat voor een ander zijn. Doe mee aan een kledingruil, meld je aan voor een Kledingketting via Clothing Loop of breng je oude kleding naar de kringloop. Is je kleding kapot en niet meer te maken? Deponeer het dan in de kledingbak. Dan worden er weer nieuwe garen van gemaakt.

5. Verminder je directe waterverbruik

Het grootste deel van je directe dagelijkse waterverbruik komt door douchen (51 liter) gevolgd door toiletgebruik (33 liter). Met een waterbesparende douchekop en een waterbesparend toilet bespaar je veel water. En uiteraard helpt korter douchen ook (scheelt je ook weer in je energieverbruik). Kijk op Vitens voor meer tips.

Download onze Footprint-friendly lifestyle gids voor meer tips om je voetafdruk te verkleinen.

Sign up for our newsletter!

And receive our Footprint Friendly ebook! Leave your name and email address to download it.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontvang de gratis Footprint-Friendly Lifestyle Gids.