EOD 2022

Earth Overshoot Day 2022

Vandaag 28 juli 2022 is het Earth Overshoot Day. Dat betekent dat we in 208 dagen alle hulpbronnen opgemaakt hebben waar we eigenlijk een jaar mee zouden moeten doen. En dat terwijl we nog ruim 5 maanden te gaan hebben!

Wereldwijd leven we alsof we 1,7 Aardes hebben en als iedereen zou leven zoals de gemiddelde Nederlander, dan zouden we 3,6 Aardes nodig hebben.

Vorig jaar viel Earth Overshoot Day op 29 juli. We zijn dus weer eerder door onze hulpbronnen heen… en de gevolgen van onze levensstijl op de Aarde worden steeds zichtbaarder, ook dichtbij huis. Denk aan extremer weer door klimaatverandering dat vorig jaar leidde tot overstromingen in Limburg en nu tot bosbranden op veel plekken in de wereld. 

Van alle alarmerende berichten over het klimaat zakt de moed je soms in de schoenen, maar daar komen we geen stap verder mee… Het is meer dan ooit tijd voor hoop, moed en ACTIE! En dat begint met de vraag: “Wat kan ik doen?”.

Earth Overshoot Day 1971-2022

De kracht van mensen

Wij geloven in de kracht van mensen. Elke individu kan het verschil maken en grote veranderingen in gang zetten. De centrale vraag is dan ook: “Wat kan ik doen?”. Door jezelf steeds deze vraag te stellen kom je in de actie-modus. Niet alleen vandaag, maar elke dag.

Natuurlijk moeten de overheid en bedrijven ook grote stappen zetten. Eén ding is zeker: er is geen tijd meer voor vingerwijzen, begin vooral bij jezelf.

Duurzaam denken en doen is de toekomst

Iedereen kan impact kan maken voor een duurzame toekomst. Dat kan heel eenvoudig door bewuste keuzes te maken en nieuwe duurzame gewoontes aan te leren. Hoe je dat doet? Begin met kleine acties in het dagelijks leven, zo creëer je een duurzame mindset en ga je op steeds meer vlakken positieve impact maken.

Denk aan meer plantaardig eten, vaker met de fiets, afval scheiden en energie besparen. Zo verklein je je voetafdruk. Daarnaast heb je ook een handafdruk! Dat is je positieve impact op de Aarde. Elke keer als je anderen inspireert om ook duurzamer te leven, vergroot je jouw handafdruk. Denk aan een klimaatgesprek met je collega, een vriend uitnodigen voor een plantaardige maaltijd, een inspirerende docu delen met familie of je buurt mobiliseren om samen zwerfafval op te ruimen.

Cirkel van invloed

Kijk naar je eigen cirkel van invloed en hoe je daarbinnen je handafdruk kan vergroten. Inspireer je gezin, je vrienden en je buurtgenoten. Of kijk eens of je op werk je collega’s kan meenemen in bijvoorbeeld een Meatless Monday, een rondje zwerfafval ruimen tijdens de lunch of organiseer een Footprint Challenge op werk. Dan ga je samen met je collega’s in 40 dagen je voetafdruk verkleinen. Of misschien ben je in je werk bezig met een project dat bijdraagt aan duurzaamheid. Alles telt mee! Het mooie is dat als jij bijvoorbeeld een collega inspireert om minder vlees te eten en hij/zij inspireert weer anderen om hetzelfde te doen, dan draagt dat niet alleen bij aan de handprint van je collega maar ook aan die van jou. Dus bedenk maar eens hoeveel impact jij, als individu, kunt hebben! Leuk hé? 🙂

Gelukkig leven

Dat duurzaam bezig zijn heel erg leuk is en je zelfs gelukkiger maakt, dat zeggen wij niet alleen, het is zelfs gebleken uit recent wetenschappelijk onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Ga maar eens na bij jezelf; hoe voel je je als je een keer vega eet, je afval op de juiste manier weggooit, je eigen beker gebruikt ipv een wegwerpbeker? Dat voelt goed, toch?! Wees je hiervan bewust als je weer een duurzame actie doet.

Direct aan de slag!

Zet vandaag nog de volgende stap om je eigen leven duurzamer én gelukkiger te maken! En vergroot je handafdruk. Dat kun je heel simpel doen, door deze blog post met iemand te delen, bijvoorbeeld iemand die nog nooit van Earth Overshoot Day heeft gehoord. Het start allemaal met bewustwording. Veel succes en veel plezier!

Sign up for our newsletter!

And receive our Footprint Friendly ebook! Leave your name and email address to download it.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontvang de gratis Footprint-Friendly Lifestyle Gids.