Duurzame gewoonten

In 5 stappen naar duurzame gewoonten

Ben jij het nieuwe jaar met duurzame voornemens begonnen, maar zijn die weer weggezakt? Met dit stappenplan gaat het je wel lukken om nieuwe duurzame gewoonten te ontwikkelen. Geen woorden maar daden!

Ben je van plan om minder voedsel te verspillen, meer plantaardig te eten, minder energie te verbruiken of duurzamer te reizen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Wij helpen je om in 5 stappen nieuwe duurzame gewoonten te ontwikkelen.

Stap 1: Kies 3 acties

Er zijn veel acties die je kunt doen om je voetafdruk te verkleinen en zo duurzamer te gaan leven. Hoe maak je nu een keuze in alle acties die je kunt doen? Sommige acties hebben een grote positieve impact op je voetafdruk, maar kunnen veel moeite kosten. Daardoor is het lastiger om vol te houden. Begin daarom klein. Als je bijvoorbeeld vaker vegetarisch wilt eten, begin dan met kleine stapjes, zoals “Meatfree Monday” en breid het langzaam uit tot “Meat only on Monday”.
 
Kies maximaal 3 acties, zo houd je het behapbaar. Zodra ze een gewoonte zijn, kies je weer nieuwe acties.
 

Stap 2: Maak je acties concreet en positief

Maak je eigen actielijst door je acties concreet en positief te formuleren.

Niet: Ik ga morgen stoppen met vlees eten.

Wel: Ik ga vanaf morgen X dagen per week vegetarisch eten.

Als je net begint, is optie 1 moeilijk vol te houden. Optie 2 daarentegen klinkt als een leuke uitdaging en inspireert om nieuwe recepten te ontdekken.

Bedenk waarom jij jouw acties belangrijk vindt en probeer ze waar mogelijk aan een bestaande gewoonte te koppelen. Voorbeelden:

    • Als ik boodschappen ga doen, neem ik een boodschappentas mee, omdat ik geen plastic tas wil kopen. 
    • Als ik ga douchen, zet ik een nummer op dat 5 minuten duurt en stap ik onder de douche vandaan voor het nummer afgelopen is, omdat ik gas en water wil besparen.


Stap 3: Doe je acties voor 40 dagen

Onze Footprint Challenges voor organisaties duren niet voor niets 40 dagen. Er zijn namelijk 40 dagen voor nodig om nieuwe gewoonten te ontwikkelen.
‘Een afspraak is nog geen gedragsverandering’. Dit is een van de centrale gedachten achter de 40 dagen methode. Veel trainers en coaches werken met deze methode om gedragspatronen te veranderen.

Hoe vaak heb je niet, met jezelf of iemand anders, afgesproken dat je iets helemaal anders gaat doen? En dat je dit dan dapper 5 dagen volhoudt om vervolgens weer terug te vallen in je eigen patroon? Of het nou gaat om regelmatiger sporten, stoppen met roken of al die andere dingen die je liever anders zou zien in je leven, het valt niet mee om hier verandering in te brengen. En dat is ook logisch.

De 40 dagen methode leert ons dat ‘nieuwe gewoonten zich niet van de ene op de andere dag laten ‘installeren’ in ons brein’. Uit ervaring blijkt dat 40 dagen nodig zijn om nieuwe voorkeurspatronen in je hersenen aan te leren en te verankeren. Dus dagen we je uit om je 3 acties voor 40 dagen te doen. Zijn ze een gewoonte geworden? Super! Voeg nieuwe acties toe, en ga zo stap voor stap, duurzamer leven.

Stap 4: Zoek een Footprint Buddy

Samen is veel gezelliger dan alleen! Zoek daarom een Footprint Buddy, iemand die net als jij duurzamer wilt gaan leven. Deel je ervaringen: wat vind je belangrijk aan duurzaamheid, wat gaat er goed, waar loop je tegenaan? Zo kun je elkaar helpen en motiveren om door te gaan. En gaat er iets goed? Geef je Footprint Buddy dan een compliment!

Stap 5: Ga zo door!

Duurzaam leven doe je niet van de ene op de andere dag. Het is voor iedereen een proces en het is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie welke acties je wel en niet gaat doen. Door kleine acties voor 40 dagen te doen, ontwikkel je nieuwe duurzame gewoonten en begin je een duurzame mindset te ontwikkelen. En dan wordt het pas echt leuk! Je zult merken dat je anders naar de wereld begint te kijken en steeds bewustere keuzes zult gaan maken, ook op de grotere onderwerpen in het leven. Ga dus vooral door!

Download ons e-book voor handige tips voor een footprint-friendly lifestyle.

Sign up for our newsletter!

And receive our Footprint Friendly ebook! Leave your name and email address to download it.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontvang de gratis Footprint-Friendly Lifestyle Gids.