3 Tips voor Footprint-Friendly Feestdagen

December is altijd een beetje een uitdaging als het gaat om duurzaamheid en nu helemaal met Covid-19. Hoe kom je die feestdagen footprint-friendly door zonder in te leveren op gezelligheid? In deze blog geven we je 3 tips:

zelf kerstboom maken1. De kerstboom

Het maakt niet zo heel veel uit of je kiest voor nep of echt. Als je voor nep gaat, kies er dan een waar je jaren achtereen de kerst mee doorkomt. Ga je voor echt, kies er dan een met kluit zodat je deze na de kerst weer in de tuin kan planten. Of beter nog, adopteer er een! Je kunt ook zelf een kerstboom knutselen, van bijvoorbeeld boeken of sloophout. En versier je kerstboom met led-lampjes, dan kun je zonder schuldgevoel lang de lampjes aan laten.

2. De cadeaus

En dan de cadeaus voor onder de kerstboom. Nu de winkels dicht zijn, zit er maar 1 ding op en dat is online bestellen. Dat kan op een verantwoorde manier door alleen te kopen wat je echt nodig hebt, te kiezen voor de afleverpunt-optie en het met de fiets op te halen.

Of misschien heeft iedereen al alles wat zijn hartje begeert. Spreek dan eens met elkaar af om cadeaus te ruilen. Speur je zolder af naar spullen die je zelf niet meer gebruikt, maar die bij een ander nog wel in de smaak vallen. Pak het in, niet zomaar met cadeaupapier, maar bijvoorbeeld in dat fleurige sjaaltje dat je toch niet meer gebruikt of scheur wat pagina’s met mooie foto’s uit een magazine dat je toch al gelezen hebt.

3. Het eten

Benieuwd hoe je een duurzame kerstmaal op tafel tovert? Daar heeft Jamie Oliver over nagedacht. Met zijn heerlijke plantaardige recepten is je kerstmaaltijd helemaal footprint-friendly. En zeg nou zelf, met zulke recepten loopt toch bij iedereen het water in de mond? Vast ook bij de die-hard carnivoren! Of steun in deze tijden lokale ondernemers en bestel je kerstmaal bij hen. 

Een kerstmaaltijd staat meestal synoniem aan veel en lekker eten. Vaak wordt er in overvloed gekookt, maar komt het, hoe lekker ook, niet allemaal op. Geen nood, organiseer gewoon een Derde Kerstdag en met alle lekkere kliekjes. Dat wordt vast smullen!

Een ding waar normaal moeilijk een duurzame alternatief voor te verzinnen is, is vuurwerk. Dat is dit jaar heel duurzaam, omdat het niet mag. Wel zo lekker rustig : )

Wij wensen iedereen fijne Footprint-Friendly Feestdagen!!

Laura & Miriam

Sign up for our newsletter!

And receive our Footprint Friendly ebook! Leave your name and email address to download it.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontvang de gratis Footprint-Friendly Lifestyle Gids.