Earth Overshoot Day 2020

Earth Overshoot Day 2020

Vandaag, 22 augustus, is het Earth Overshoot Day 2020, de dag waarop we alle hulpbronnen waar we eigenlijk het hele jaar mee zouden moeten doen, hebben opgemaakt. Althans als we in balans willen leven met de Aarde.

We stoten meer CO2 uit dan er door de bossen en oceanen kan worden opgenomen, we halen meer vis uit de zee dan erbij komt en we kappen bossen sneller dan ze kunnen aangroeien. Doordat we steeds meer gebruiken en meer van de Aarde vragen, vindt Earth Overshoot Day sinds decennia steeds vroeger in het jaar plaats. Alleen dit jaar is een uitzondering, omdat het een uitzonderlijk jaar is. Dit jaar is Earth Overshoot Day met 24 dagen naar achter geschoven, van 29 juli naar 22 augustus. Hoe houden we dit positieve effect van Covid-19 op de Aarde vast?

Back to normal?

Door Covid-19 hebben we als mensheid letterlijk en figuurlijk gas terug moeten nemen en hebben zo de Aarde (en de natuur) een adempauze gegeven. Hoe kunnen we, nu het ‘gewone’ leven weer opstart, in balans blijven met de Aarde? Allereerst door te kijken naar hoe het leven voor Covid-19 was en ons af te vragen of dat is waar we naar terug willen. Welke nieuwe gewoontes kunnen we ook na Covid-19 vasthouden? Bijvoorbeeld veel minder autorijden en vliegen omdat videoconferencing ook prima werkt en dichter bij huis op vakantie omdat ons eigen land en de buurlanden ook veel moois te bieden hebben. En wat dacht je van bewuster eten met groente en fruit in de hoofdrol voor meer weerstand en een gezond lichaam en minder shoppen omdat we eigenlijk niet echt iets nodig hebben.

Vergroot je impact

Ga eens bij jezelf na, wat doe jij al om je voetafdruk klein te houden? En welk gevoel geeft dat je? Een gevoel van trots? Of zou je eigenlijk meer willen doen? Alleen al het feit dat je bewust bezig bent, is al een compliment aan jezelf waard, of je nu veel of weinig aan duurzaamheid doet. Wees niet te streng voor jezelf, maar blijf jezelf wel uitdagen. Tips voor een kleinere voetafdruk vind je in onze footprint-friendly lifestyle gids. Ben je nu al super duurzaam bezig, kijk dan eens hoe je anderen hierin kan betrekken en hoe je zo je “handprint”, je positieve impact kunt vergroten.

Handprint Challenge

De komende 4 weken dagen we je uit om elke week een Handprint Actie te doen en zo je positieve impact te vergroten. Doe je mee? We posten elke vrijdag van 28 augustus tot en met 18 september 2020 de Handprint Actie op Facebook.

#HandprintChallenge #FootprintFriday

Sign up for our newsletter!

And receive our Footprint Friendly ebook! Leave your name and email address to download it.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontvang de gratis Footprint-Friendly Lifestyle Gids.