Kerst

3 Tips voor een Duurzame Kerst

Duurzaam kerst vieren? Dat kan! Van de kerstboom, de cadeautjes tot het kerstdiner, wij delen 3 duurzame tips die goed zijn voor jou én voor de Aarde.

1. Kerstboom

Gezellig zo’n kerstboom, maar helaas niet zo duurzaam. De meest milieuvriendelijke optie is om geen kerstboom te zetten en er zelf een te knutselen van bijvoorbeeld boeken of sloophout. Of versier gezellig je huis met led-lampjes. Wil je toch de traditie in ere houden? Dan maakt niet zo heel veel uit of je kiest voor nep of echt. Als je voor nep gaat, kies er dan een waar je de komende 10 jaar de kerst mee doorkomt. Ga je voor echt, kies er dan een met kluit zodat je deze na de kerst weer in de tuin kan planten. En het liefst lokaal en biologisch geteeld bij jou in de buurt, bijvoorbeeld bij Beter Boompje. Of beter nog, adopteer er een

2. Cadeautjes

Cadeautjes zijn leuk om te geven en om te krijgen. Met de volgende tips kun je iemand verrassen met een uniek cadeau en ook nog eens geld besparen. Koop tweedehands cadeautjes via bijvoorbeeld Marktplaats of Kringloopwinkels. Geef een ervaring cadeau zoals een theater- of dinerbon. Doe een donatie aan een goed doel of bescherm een stukje natuur bijvoorbeeld via Adopteer Regenwoud.

Heeft iedereen al alles wat zijn hartje begeert? Spreek dan met elkaar af om cadeaus te ruilen. Speur je zolder af naar spullen die je zelf niet meer gebruikt, maar die bij een ander nog wel in de smaak vallen. Pak het in, niet zomaar met cadeaupapier, maar bijvoorbeeld in dat fleurige sjaaltje dat je toch niet meer gebruikt of scheur wat pagina’s met mooie foto’s uit een magazine dat je toch al gelezen hebt.

3. Kerstdiner

Eten, eten en nog eens eten… Naast alle gezelligheid draait kerst ook vooral om eten. Benieuwd hoe je een duurzame kerstdiner op tafel tovert? Daar heeft Jamie Oliver over nagedacht. Met zijn heerlijke plantaardige recepten is je kerstmaaltijd helemaal footprint-friendly. En zeg nou zelf, met zulke recepten loopt toch bij iedereen het water in de mond? Vast ook bij de die-hard carnivoren! Ook vind je bij veel supermarkten tal van vegan kerstproducten, zoals vegan wellington, vegan garnalencocktails, vegan chocolademousse, vegan kerststollen en nog veel meer. Geen zin om zelf te koken? Bestel een vega(n) kerstdiner bij De Vegan Box of bij duurzame ondernemers bij jou in de buurt.

Een kerstdiner betekent meestal veel en lekker eten. Vaak wordt er in overvloed gekookt, maar komt het, hoe lekker ook, niet allemaal op. Geen nood, organiseer gewoon een Derde Kerstdag met alle lekkere kliekjes!

Wij wensen iedereen Fijne Footprint-Friendly Feestdagen!!

Laura & Miriam

P.S. Dit artikel is niet gesponsord, dit zijn onze eigen tips.

Sign up for our newsletter!

And receive our Footprint Friendly ebook! Leave your name and email address to download it.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontvang de gratis Footprint-Friendly Lifestyle Gids.