Als iedereen zo zou leven als de gemiddelde Nederlander dan hebben we 4 Aardes nodig. Onze voetafdruk is te groot. Wil je weten hoe groot jouw voetafdruk is en hoe je die kunt verkleinen? Dan is het belangrijk om eerst te weten wat de voetafdruk precies is en wat de beste manier is om die te berekenen.
In het nieuws hoor je veel over onze CO2-uitstoot en de CO2-voetafdruk. Misschien heb je zelf weleens een van de vele online CO2-calculators gebruikt. Bij de Footprint Challenge gaan we een stap verder. Wij gebruiken het model van de Ecologische Voetafdruk om de grootte van jouw voetafdruk te berekenen. In dit artikel leggen we uit waarom.
Wat is de Ecologische Voetafdruk?
De Ecologische Voetafdruk meet de ruimte die nodig is voor onze levensstijl en wordt berekend in hectares. Deze voetafdruk kijkt naar hoe snel we hulpbronnen verbruiken en afval en CO2 genereren, vergeleken met hoe snel de natuur nieuwe hulpbronnen kan regenereren en ons afval en CO2 kan absorberen. De ecologische voetafdruk meet dus onze totale impact op het milieu.
Alles wat we doen en consumeren, draagt bij aan de grootte van onze voetafdruk. Wat we eten en drinken, hoe we leven, wat we dragen, hoe we reizen enzovoort. De Aarde geeft ons alles wat we nodig hebben, maar we nemen momenteel meer van de Aarde dan de Aarde op een natuurlijke wijze kan herstellen.
Wat is de CO2-Voetafdruk?
De CO2-Voetafdruk meet de hoeveelheid CO2 die we uitstoten met onze dagelijkse activiteiten en wordt berekend in tonnen CO2-uitstoot. Het gaat dus alleen om de uitstoot van broeikasgas CO2 en niet om andere factoren die de impact op het milieu beïnvloeden.
Ecologische Voetafdruk versus CO2-Voetafdruk
Gemiddeld is de CO2-Voetafdruk goed voor 60% van de Ecologische Voetafdruk. De CO2-Voetafdruk laat dus niet niet je volledige impact zien. De overige 40% is vooral de impact van landgebruik voor ons voedsel, infrastructuur etc..
Hoewel 60% een groot en belangrijk onderdeel is, vinden we het belangrijk om mensen te informeren over de volledige impact van hun levensstijl en hen te helpen een mooi en duurzaam leven te creëren, dat echt binnen de draagkracht van onze planeet valt. Wij zijn van mening dat de Ecologische Voetafdruk het meest effectieve en uitgebreide model is om dit te doen.
Meten is weten
Onze 40-daagse Footprint Challenge start met de vraag: “Hoe groot is die van jou?”. Om daarachter te komen, vul je onze Footprint Scan in. Door een aantal vragen over jouw levensstijl te beantwoorden, ontdek je hoe groot jouw Ecologische Voetafdruk is en je krijgt inzicht in hoe die is verdeeld over verschillende gebieden zoals voedsel, transport, energie en afval. Zo kun je precies zien op welke gebieden jij de grootste impact hebt en kun je beginnen om je voetafdruk effectief te verkleinen.
Doe je niet mee mee aan een Footprint Challenge en wil je een indruk krijgen van hoe groot jouw voetafdruk is? Gebruik de calculator van Global Footprint Network.
Oorsprong van de Ecologische Voetafdruk
Het model van de Ecologische Voetafdruk werd begin jaren negentig ontwikkeld door Mathis Wackernagel en William Rees. In 2003 was Mathis Wackernagel medeoprichter van het Global Footprint Network, een onafhankelijk onderzoeksinstituut dat instrumenten ontwikkelt en promoot om duurzaamheid te bevorderen. In deze video legt hij het zelf uit.
Nadere blik op de Ecologische Voetafdruk
Zoals Mathis Wackernagel uitlegt in de video hierboven; “De Ecologische Voetafdruk geeft antwoord op een centrale vraag: hoeveel natuur hebben we en hoeveel gebruiken we? Dit meten we in ecologisch productieve gebieden. Hoeveel oppervlakte is er beschikbaar (biocapaciteit) en hoeveel gebruiken we (onze Ecologische Voetafdruk)?”
We hebben één Aarde en niet alle gebieden zijn biologisch productief (de biocapaciteit). Als we alle biologisch productieve gebieden zoals bebouwd land (van woningen, industrie tot aan infrastructuur), bossen, akkerland, grasland en visserij bij elkaar optellen en delen door het aantal mensen op Aarde, zouden we op dit moment 1,6 ha beschikbare ruimte per persoon hebben. Maar we leven alsof we ieder 2,7 ha hebben. Dit betekent dat de Aarde onze levensstijl niet kan bijhouden en dat we meer ruimte gebruiken dan we in werkelijkheid hebben. We leven alsof we 1,7 Aardes hebben.
Tijd voor actie!
Sinds 2014 helpt The Footprint Challenge mensen om hun Ecologische Voetafdruk op een effectieve en duurzame manier te verkleinen. Om onze impact te vergroten werken we vooral samen met organisaties en hun medewerkers, zodat we thuis en op het werk een positieve impact kunnen maken. Ben jij klaar om jouw collega’s uit te dagen en bij te dragen aan de wereldwijde klimaatdoelen? Neem contact met ons op of bekijk ons aanbod.