8 Waterschappen gingen de strijd aan voor een kleinere voetafdruk

Op 1 november 2021 barstte de strijd los tussen acht waterschappen: welk team kan in 40 dagen zijn ecologische voetafdruk het meest verkleinen? Het was een spannende strijd tussen maar liefst 89 teams om impact te maken voor een duurzamere wereld. En dat is ook hard nodig, want als iedereen op de wereld zou leven als de gemiddelde Nederlander zijn er 3 Aardes nodig…

Het idee om een Footprint Challenge voor waterschappen te organiseren kwam van Waterschap Aa en Maas.  “Wij hebben grote ambities op het gebied van klimaat, circulariteit en duurzaamheid.  Een challenge om medewerkers van binnenuit hierbij te betrekken leek ons dan ook supergaaf. Nog gaver zou het zijn om dit samen met andere waterorganisaties te doen en zo de bewustwording bij nog meer collega’s te vergroten en daarmee ook de positieve impact op Moeder Aarde. Het laatste zetje gaf ons de gemeente Amsterdam die ons een razend enthousiast verhaal vertelde over hun Footprint Challenge succes. Aa en Maas benaderde het Waterschapshuis en Waternet om mee te doen. En het Waterschapshuis breidde de club nog eens uit met 5 andere waterschappen. Hoe mooi is dat!” aldus Nicole van Heeswijk, projectleider Winnovatie bij Waterschap Aa en Maas.

Meer dan 20.000 duurzame acties

Aan deze challenge deden maar liefst 544 mensen mee in 89 teams. Deze medewerkers van Het Waterschapshuis, Hoogheemraadschap van Delfland, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, Waternet, Waterschap Aa en Maas, Waterschap Hollandse Delta, Waterschap Limburg en Wetterskip Fryslân hebben 40 dagen lang stappen gezet om hun voetafdruk te verkleinen én hun handafdruk te vergroten.

Met kleine acties in het dagelijks leven hebben de deelnemers voor positieve impact gezorgd. Elke week doken ze in een nieuw thema, zoals energie, circulariteit, eten en natuurlijk kon het thema water niet ontbreken. In totaal hebben de deelnemers samen meer dan 20.000 duurzame acties gedaan. 

“Leuke challenges, spelenderwijs nadenken over elke keer een ander aspect van duurzaamheid.” – Deelnemer

Elkaar inspireren

Om elkaar te inspireren werden door deelnemers van alle organisaties tips en ervaringen gedeeld in de Footprint Community. Dit leverde leuke interactie op. Dorien ter Veld, community manager Winnovatie bij het Waterschapshuis: “Zo tof om al die comments en foto’s te zien. Iedereen is op andere manieren met duurzaamheid bezig. Voor mijzelf was deze challenge het laatste zetje om over te stappen naar een duurzame bank. Dat is ook fijn aan deze challenge. Het gaat er totaal niet om ‘wat je allemaal niet zou mogen’. Het gaat er vooral om hoe het op een leuke manier beter kan.”

“Leuke inspirerende tips van collega’s van alle waterschappen.” – Deelnemer

De impact

De Footprint Challenge begon met de Footprint Scan, waarmee deelnemers inzicht kregen in hun eigen voetafdruk. De gemiddelde voetafdruk van de deelnemers bij de start was 3,23 hectare (ter vergelijking die van de gemiddelde Nederlander is 5 hectare). Met alle acties hebben de deelnemers hun voetafdruk met hun voetafdruk met 8% weten te verkleinen naar 2,97 ha. In totaal hebben alle deelnemers samen hun voetafdruk verkleind met 102 hectare berekend op jaarbasis. Dat zijn 143 voetbalvelden!

Voor de meeste deelnemers speelde duurzaamheid al een rol in hun leven. Toch geeft 76% aan dat de Footprint Challenge heeft geholpen om zich meer bewust te worden van hun eigen levensstijl en hun impact op het milieu. En 92% geeft aan dat ze hun gedrag hebben aangepast door hun deelname aan de Footprint Challenge. Niet alleen hebben deelnemers elkaar geïnspireerd, 76% geeft aan dat ze met hun handprint acties ook nog eens gemiddeld 7 mensen buiten de challenge hebben geïnspireerd om ook hun voetafdruk te verkleinen.

Nek-aan-nek-race

Tot op het laatst was het spannend welk team ging winnen, want drie teams streden de hele Footprint Challenge om de toppositie. Uiteindelijk verzamelde Team Innovatie HH Delfland van Hoogheemraadschap Delfland met hun acties de meeste punten en is daarmee het winnende team van de allereerste editie van de Footprint Challenge voor Waterschappen! 

Winnende organisatie

De Footprint Challenge was een battle tussen acht organisaties. Wetterskip Fryslân wist de meeste punten te behalen en wint als organisatie deze eerste editie van de Footprint Challenge voor Waterschappen!

“Hoewel het wedstrijdelement leuk en motiverend is, is het niet het belangrijkste. Uiteindelijk gaat het erom dat we met zijn allen een verschil maken.” Dorien ter Veld – Het Waterschapshuis

Werk jij bij een waterorganisatie en wil jij met jouw organisatie meedoen aan de volgende editie voor de Watersector? Neem contact op! Werk je niet bij een waterorganisatie? Ga dan de strijd aan met je collega’s in een eigen Footprint Challenge!

Sign up for our newsletter!

And receive our Footprint Friendly ebook! Leave your name and email address to download it.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontvang de gratis Footprint-Friendly Lifestyle Gids.