Earth Overshoot Day

Earth Overshoot Day 2021 – terug bij af?

In 2020 stond de wereld even stil en kon de Aarde op adem komen. Het effect was dat Earth Overshoot Day 24 dagen naar achter werd geschoven, van 29 juli in 2019 naar 22 augustus in 2020. Helaas zijn we weer terug naar het niveau van voor Covid en valt Earth Overshoot Day in 2021 op 29 juli. Dat betekent dat we in 209 dagen alle hulpbronnen opgemaakt hebben waar we eigenlijk een jaar mee zouden moeten doen. We leven niet in balans met de Aarde en dat wordt steeds zichtbaarder, ook dichtbij huis…

Tijd voor positieve actie!

Wij geloven dat iedereen impact kan maken voor een duurzame toekomst. Dat kan heel eenvoudig door bewuste keuzes te maken en nieuwe duurzame gewoontes aan te leren. Hoe je dat doet? Begin met kleine acties in het dagelijks leven, zo creëer je een duurzame mindset en ga je op steeds meer vlakken positieve impact maken. Wil jij ook aan de slag? Doe dan mee aan onze #MoveTheDate challenge en help om de datum van Earth Overshoot Day weer naar achter te schuiven!

Met handen en voeten

Makkelijk gezegd, #MoveTheDate, maar hoe doen we dat? Met handen en voeten! Aan de ene kant hebben we de voetafdruk, dat is je negatieve impact op de Aarde. Met kleine acties kun je al een verschil maken en je voetafdruk verkleinen. Denk aan meer plantaardig eten, vaker met de fiets, afval scheiden en energie besparen. Aan de andere kant hebben we de handafdruk en dat is je positieve impact op de Aarde. Dat zijn alle acties die je doet om anderen te inspireren om duurzamer te leven. Denk aan een klimaatgesprek met je collega, een vriend uitnodigen voor een plantaardige maaltijd, een inspirerende docu delen met familie of je buurt mobiliseren om samen zwerfafval op te ruimen.

Cirkel van invloed

Kijk naar je eigen cirkel van invloed en hoe je daarbinnen je handafdruk kan vergroten. Als je een gezin hebt en iedereen doet mee met jouw voetafdruk verkleinende acties, dan vergroot jij tegelijk je handafdruk. Of kijk eens of je op werk je collega’s kan meenemen in bijvoorbeeld een Meatless Monday of organiseer een Footprint Challenge op werk. Dan ga je samen met je collega’s in 40 dagen je voetafdruk verkleinen. Of misschien ben je in je werk bezig met een project dat bijdraagt aan duurzaamheid. Alles telt mee! Het mooie is dat als jij bijvoorbeeld een collega inspireert om minder vlees te eten en hij/zij inspireert weer anderen om hetzelfde te doen, dan draagt dat niet alleen bij aan de handprint van je collega maar ook aan die van jou. Dus bedenk maar eens hoeveel impact jij, als individu, kunt hebben! Leuk he? 🙂

Vergroot je handprint, verklein je footprint

Graag nodigen we je uit voor de #MoveTheDate Challenge. Van 30 juli tot en met 20 augustus 2021 nemen we je graag mee in de wereld van de footprint én de handprint en hebben we elke week een nieuwe uitdaging voor je. Zo verklein je niet alleen je voetafdruk, maar vergroot je ook je positieve impact. Hoe meer mensen je bereikt, hoe groter je positieve impact. Volg ons op Facebook voor de nieuwe uitdaging. Wij zorgen uiteraard voor tips en deel ook vooral ervaringen en tips met elkaar.

Lukt het jou om je handafdruk groter te laten zijn dan je voetafdruk?

Zit je niet op Facebook? Geen nood, meld je aan voor de Footprint Nieuwsbrief en je ontvangt tijdens de #MoveTheDate challenge elke week de uitdaging in je mailbox. Daarna ontvang je een aantal keer per jaar een update.

Sign up for our newsletter!

And receive our Footprint Friendly ebook! Leave your name and email address to download it.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontvang de gratis Footprint-Friendly Lifestyle Gids.