Dit jaar valt Earth Overshoot Day op 8 augustus. Niet echt een dag om te vieren, maar wel een belangrijk moment om bij stil te staan. Op deze dag hebben we namelijk alles voor dit jaar opgebruikt wat de aarde op een natuurlijke wijze kan regenereren.
We stoten meer CO2 uit dan er door de bossen en oceanen kan worden opgenomen, we halen meer vis uit de zee dan erbij komt en we kappen bossen sneller dan ze kunnen aangroeien. De rest van het jaar leven we dus op de pof.
Tijd voor actie! Ik daag je uit met een van onderstaande Footprint Challenges. Welke uitdaging ga jij een week lang aan? Kies er 1 of doe ze allemaal en maak met kleine acties een verschil.
Uitdaging 1: Less is more
Ben jij een shopaholic? Staat je huis vol met spullen? Koop je altijd het nieuwste van het nieuwste? Dan is deze uitdaging iets voor jou! Spullen hebben veel impact; van productie en transport tot gebruik en afdanken. Er zit veel energie en grondstoffen in. Kijk eens rond in je huis. Hoeveel spullen heb je die je al een jaar lang niet meer hebt gebruikt? Misschien heeft een ander er nog iets aan; zet het op Marktplaats of breng het naar de kringloop. Ga je naar de winkel? Bedenk voordat je je portemonnee trekt of je het echt nodig hebt. Of misschien kun je het tweedehands vinden of lenen via bijvoorbeeld Peerby als het gaat om iets dat je niet vaak nodig hebt.
Impact: interessant leesvoer is het boek ‘De Verborgen Impact‘ van Babette Porcelijn. In haar zoektocht ontdekt ze dat spullen voor de grootste impact zorgen op onze planeet. Zo kan er 10.000 liter water nodig zijn om een spijkerbroek te maken.
Uitdaging 2: Even geen vlees
Is een maaltijd zonder vlees geen maaltijd voor jou? Of eet je aantal dagen per week vlees en vis? Laat de dobbelsteen bepalen hoeveel (extra) dagen in de week je vlees en vis laat staan. Leuk nieuw initiatief is Even geen vlees van Armanda Govers, met lekkere makkelijke vega recepten. Grotere uitdaging nodig? Doe dan mee aan de 30 dagen Veggie Challenge en ontvang elke dag een nieuw recept.
Impact: minder vlees en vis eten zet echt zoden aan de dijk. Als iedereen in Nederland 1 dag in de week geen vlees eet, dan bespaart dat evenveel CO2-uitstoot als 1 miljoen auto’s van de weg halen.
Uitdaging 3: Douchetijd halveren of koud douchen
Ben jij niet onder de douche vandaan te halen? Of word je ’s ochtends moeilijk wakker? Dan is een koude douche de uitdaging voor jou! Koud douchen bespaart niet alleen gas, maar zorgt ook nog eens voor meer energie in je lijf. Je kunt er ook voor kiezen om je douchetijd te halveren. Of wees creatief en verkort je douchetijd door de kraan uit te doen tijdens het inzepen of door minder vaak te douchen.
Impact: Milieu Centraal heeft berekend dat als iedereen een minuut korter doucht, dat dan per jaar evenveel gas bespaard wordt als het gasverbruik van zo’n 145.000 huishoudens.
Uitdaging 4: Voor korte afstanden de fiets
Maak je veel kilometers met de auto? Bekijk eens hoe vaak je de auto pakt voor ritjes korter dan 5 kilometer en maak die een week met de fiets. Met een half uurtje fietsen heb je gelijk een goede work-out en vooral in de stad ben je ongeveer even snel op je bestemming als met de auto. Wil je zien hoeveel kilometers je op een dag lopend of met de fiets aflegt? Dat kan bijvoorbeeld met Strava.
Impact: Ruim de helft van alle korte afstanden leggen we af met de auto. Als alle korte autoritjes onder de 5 kilometer met de fiets worden gemaakt, neemt de CO2-uitstoot door auto’s af met zo’n 7 procent.
Uitdaging 5: Geen voedsel weggooien
Ongemerkt verdwijnt er meer eten in de vuilnisbak dan we denken. Een paar hapjes rijst of pasta die over zijn, een appel die te lang is blijven liggen, een potje saus dat in een vergeten hoekje van de koelkast staat. Komt dat je bekend voor? Ga dan de uitdaging aan en gooi deze week geen voedsel weg. Met slim kopen, koken en bewaren kom je een heel eind. Of download de Verspillingsvrije coach app.
Impact: Gemiddeld gooien we jaarlijks per persoon zo’n 34 kilo eten weg, wat neerkomt op 120 euro in de vuilnisbak gooien en een hoop verspilling van de energie die is gestopt in het maken, vervoeren en bereiden van het eten. Milieu Centraal heeft berekend dat alle huishoudens samen jaarlijks bijna 100.000 vuilniswagens vol goed voedsel verspillen.
Uitdaging 6: Boodschappen doen zonder plastic
Verpakkingen kunnen nuttig zijn om voedselverspilling te voorkomen. Alleen is de hoeveelheid plastic in de supermarkt duizelingwekkend. Van groente die verpakt is in plastic tot pasta in een plastic zak. Het is een ware uitdaging om zonder plastic verpakkingen uit de supermarkt te komen. Lukt het jou om een week lang boodschappen te doen zonder met allerlei plastic verpakkingen thuis te komen? Check de tips van Zero Waste Nederland.
Impact: jaarlijks gebruiken we in Nederland in totaal zo’n 475 miljoen kilo plastic verpakkingsmateriaal. Per persoon komt dat op gemiddeld 28 kilo plastic verpakkingen per jaar. Verminderen en scheiden van plastic afval scheelt dus een hoop nieuwe grondstoffen.
Welke uitdaging neem jij aan? Laat het weten op Facebook of Twitter met #mijnFootprintChallenge.
Heb je een andere uitdaging? Ik hoor het graag! Stuur een mail.
Meer inspiratie vind je in de Footprint-friendly lifestyle gids.
Wil je je collega’s uitdagen? Dat kan! Check het zakelijk aanbod.