Footprint voornemens met impact

2017 komt eraan: de start van een nieuw jaar is voor velen de tijd voor voornemens. Graag zet ik vier voornemens op een rijtje waarmee je footprint-friendly het nieuwe jaar in gaat.

Voornemens met impact! Uit het boek ‘De Verborgen Impact‘ blijkt dat de grootste impact van een gemiddelde Nederlander zit in spullen, vlees, wonen en auto, dus bij deze een paar ideeën om de impact in die categorieën te verminderen.

1. Spullen

Gemiddeld kopen Nederlanders jaarlijks voor 2.200 euro aan spullen per jaar. Er komt veel vervuiling kijken bij het maken van al die spullen, vooral aan de andere kant van de wereld. Een footprint voornemen met impact is dus consuminderen. Dat klinkt als een verlies, maar een minimalistische levensstijl biedt juist veel rijkdom. Of zoals Jelle Derckx op zijn blog Growthinkers zegt: “Minimalisme gaat over de essentie, over dat wat écht belangrijk is in jouw leven. Door het overtollige te verwijderen, blijft er meer ruimte over voor rust, vrijheid en geluk.” In zijn blog legt hij de eerste stappen van minimalisme uit.

2. Vlees

Ook in de productie van vlees zit veel verborgen impact, van landgebruik om veevoer te maken tot de methaan uitstoot door de boeren en scheten van koeien. Minder vlees eten zet dus veel zoden aan de dijk. Als elke Nederlander voortaan 1 dag in de week vlees laat staan, dan scheelt dat evenveel CO2-uitstoot als 1 miljoen auto’s van de weg. Met de Veggie Challenge kun je jezelf een maand uitdagen. Wat wordt jouw uitdaging: 1, 2, 3, 4, 5, 6 of 7 dagen per week geen vlees?

3. Wonen

Energiegebruik in huis maakt dat wonen hoog in de impact top 4 staat. Een greep uit de kleine acties om het energiegebruik thuis te verminderen:

  • slim verwarmen: graadje lager, tussendeuren dicht en ’s nachts verwarming op 15 (of 17 bij vloerverwarming). Check de zes tips van Milieu Centraal.
  • korter douchen: daag jezelf uit om max 5 minuten te douchen met een douchetimer of een speciaal douchedeuntje.
  • gloei- en halogeenlampen vervangen door ledlampen: tot wel 90 procent zuiniger! Met de keuzehulp van Milieu Centraal vind je de juist ledlamp.
  • overstappen naar een energieleverancier die echt groene stroom levert. Check de ranking om te ontdekken hoe jouw energieleverancier scoort.

De grootste impact in huis maak je door je woning goed te isoleren en door je eigen energie op te wekken. Met Verbeterjehuis zie je hoe je jouw woning energiezuiniger maakt.

4. Auto

De auto is en blijft de heilige koe, maar die heilige koe staat zo’n 95 procent van de tijd stil. Deel je auto of leen een auto van buurtgenoten, zo zijn er minder auto’s nodig. Via Ritjeweg vind je alle car share mogelijkheden bij jou in de buurt en kun je ook berekenen of een eigen auto wel zo voordelig is. En natuurlijk is het meest footprint-friendly vervoermiddel de trein of de fiets. Korte ritjes met de fiets maak je vaak sneller dan met de auto en is ook nog eens goed voor je conditie.

Wat is jouw top 4 en Footprint voornemen? 

Niemand is gemiddeld, dus voor iedereen ziet de top4 van grootste impact er anders uit. Ik heb geen auto en eet plantaardig, dus ik schat dat mijn top4 bestaat uit vliegen, spullen, overig eten&drinken en wonen. Mijn Footprint voornemens zijn minder vliegen en mijn huis opruimen als eerste stap naar minimalisme. Hoe ziet jouw top4 eruit en wat zijn jouw Footprint voornemens? Deel ze in de Facebook groep!

Sign up for our newsletter!

And receive our Footprint Friendly ebook! Leave your name and email address to download it.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontvang de gratis Footprint-Friendly Lifestyle Gids.