Footprint-friendly feestdagen

December is altijd een beetje een uitdaging als het gaat om duurzaamheid. Hoe kom je die feestmaand footprint-friendly door zonder in te leveren op gezelligheid? In deze blog wil ik je een paar tips geven.

Te beginnen bij de kerstboom; het maakt niet zo heel veel uit of je kiest voor nep of echt. Als je voor nep gaat, kies er dan een waar je jaren achtereen de kerst mee doorkomt. Ga je voor echt, kies er dan een met kluit. Of beter nog, adopteer er een! Je kunt ook zelf een kerstboom knutselen, van bijvoorbeeld boeken of sloophout. En versier je kerstboom met led-lampjes, dan kun je zonder schuldgevoel lang de lampjes aan laten.

tijdschrift als kadopapierEn dan de cadeaus voor onder de kerstboom. Heeft iedereen eigenlijk al alles wat hun hartje begeert? Spreek dan eens met elkaar af om cadeaus te ruilen. Speur je zolder af naar spullen die je zelf niet meer gebruikt, maar die bij een ander nog wel in de smaak vallen. Pak het in, niet zomaar met cadeaupapier, maar bijvoorbeeld in dat fleurige sjaaltje dat je toch niet meer gebruikt of scheur wat pagina’s met mooie foto’s uit een magazine dat je toch al gelezen hebt.

Benieuwd hoe je een duurzame kerstmaal op tafel tovert? Daar heeft Jamie Oliver over nagedacht. Met zijn heerlijke plantaardige recepten is je kerstmaaltijd helemaal footprint-friendly. En zeg nou zelf, met zulke recepten loopt toch bij iedereen het water in de mond? Vast ook bij de die-hard carnivoren!

Een kerstmaaltijd staat meestal synoniem aan veel en lekker eten. Vaak wordt er in overvloed gekookt, maar komt het, hoe lekker ook, niet allemaal op. Geen nood, organiseer gewoon een Derde Kerstdag en laat iedereen kliekjes meenemen. Dat wordt vast smullen!

Voor één traditie heb ik geen gezellig alternatief, en dat is vuurwerk. Het enige duurzame alternatief dat ik daarvoor kan verzinnen is GEEN vuurwerk. Wel zo lekker rustig : )

Ik wens iedereen fijne footprint-friendly feestdagen!!

Laura

Sign up for our newsletter!

And receive our Footprint Friendly ebook! Leave your name and email address to download it.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontvang de gratis Footprint-Friendly Lifestyle Gids.