Earth Day op 22 april is een wereldwijde call-to-action voor individuen, overheden en bedrijven om het bewustzijn te vergroten voor het beschermen van onze Aarde.
Waarom is het belangrijk?
De impact van klimaatverandering, verlies van biodiversiteit, vervuiling en andere milieuproblemen worden steeds zichtbaarder, ook dichtbij huis. Earth Day biedt een kans om bewustwording te vergroten, informatie te delen, en mensen wereldwijd te activeren om duurzamer te gaan leven.
Earth Day 2024: Planet vs Plastics
Het thema van dit jaar, “Planeet vs Plastics”, benadrukt de dringende noodzaak om onze afhankelijkheid van plastic te verminderen en te zoeken naar milieuvriendelijke alternatieven.
Plastic is overal om ons heen te vinden. Het zit in de tandenborstels en shampooflessen die we ’s ochtends gebruiken, de bakjes waarin we onze lunch meenemen, in onze kleding, in de talloze wegwerpspullen die we zonder nadenken gebruiken, maar ook in apparaten, zoals smartphones en computers.
Het gemak dat plastic biedt is onmiskenbaar, maar het heeft ook een keerzijde voor het milieu.
Plasticvervuiling is een van de meest urgente milieuproblemen geworden, met grote effecten op mens en dier.
Iedereen kent wel de beelden van rivieren en stranden vol plastic afval, zoals recent deze grote cleanup van The Ocean Cleanup in Guatemala. Maar het gaat ook om microplastics, dat zijn kleine deeltjes afgebroken plastic die je bijna niet ziet. Deze vind je terug in ecosystemen over de hele wereld. Ze worden gevonden in de diepste oceanen en de hoogste bergen, in de lucht die we inademen, het voedsel dat we eten en het water dat we drinken.
De overheid neemt steeds meer maatregelen om wegwerpproducten van plastic te verminderen en steeds meer bedrijven hebben doelstellingen om plastic te reduceren. Dat is goed nieuws, maar ook wij kunnen aan de slag!
10 Tips voor minder plastic
We delen 10 praktische tips om het gebruik van plastic in je dagelijks leven te verminderen.
We beginnen met een open deur en Tip 8 is wellicht een grote eye-opener voor je.
1. “Bring your own”. We kunnen het helaas niet vaak genoeg zeggen: Zorg dat je altijd een herbruikbare tas bij je hebt voor boodschappen of onverwachte aankopen. En neem een herbruikbare waterfles en koffiebeker mee voor onderweg, bijvoorbeeld BE O cup, een beker gemaakt van planten!
2. Koop in bulk. Probeer producten als rijst, pasta, noten in bulk te kopen, dat scheelt een hoop plastic. Check op Zero Waste Home waar je in bulk kunt kopen bij jou in de buurt.
3. Weg met microplastics. Voorkom dat je producten koopt met microbeads, was je kleding minder vaak en kies voor natuurlijke materialen. Met de BeatTheMicrobead app ontdek je of jouw verzorgingsproducten microplastics bevatten.
4. Gebruik natuurlijke schoonmaakmiddelen. Veel schoonmaakmiddelen bevatten chemische stoffen en worden in plastic flessen verkocht. Overweeg natuurlijke alternatieven zonder plastic fles, zoals Brauzz, Happy Soaps of ZO Schoon. Of maak je eigen schoonmaakmiddelen met een van de recepten op HetKanWel.
5. Let op kledingmaterialen. Vermijd kleding gemaakt van synthetische materialen zoals polyester en nylon, die microplastics kunnen afgeven bij het wassen. Kies voor duurzame en natuurlijke stoffen. En koop zo min mogelijk nieuwe kleding. Kies voor tweedehands of doe mee aan een kledingruil, zoals Clothing Loop.
6. Ruim zwerfafval op: Als een kwart van de Nederlanders 1 stuk zwerfafval per dag zou opruimen, is er geen zwerfafval meer. Combineer het opruimen bijvoorbeeld met iets wat je dagelijks doet, zoals een lunchwandeling, boodschappen doen of het wegbrengen van de kinderen. Wees trots op elk stuk zwerfafval dat je opruimt en inspireer zo anderen om ook de buurt schoon te houden.
7. Huur speelgoed & spellen. Veel speelgoed wordt gemaakt van plastic. Leen speelgoed en spellen van je buren via Peerby of de BordspellenBieb. En koop geen nieuw Lego pakket, maar huur er een. Google op ‘lego huren’ en je vindt tal van aanbieders. Zo verminder je de vraag naar nieuw geproduceerd plastic speelgoed en help je afval te verminderen. En het biedt een mooie kans om kinderen bewust te maken van duurzaamheid.
8. Pak vaker de fiets of het OV. Deze tip had je wellicht niet verwacht in dit rijtje, maar autobanden zijn de grootste bron van microplastics! De microplastics komen vrij tijdens het rijden als de autobanden slijten. Als je autorijdt, zorg dan voor de juiste bandenspanning.
9. Steun plasticvrije initiatieven. Doneer aan organisaties als The Ocean Clean Up, Plastic Soup Foundation of Plastic Whale.
En tot slot…
10. Vergroot je handafdruk! Deel deze blog met anderen en inspireer hen om ook minder plastic te gebruiken. Samen maken we met kleine acties een groot verschil!
PS: deze post is niet gesponsord. Dit zijn onze persoonlijke tips. Veel plezier!